Bordeaux

Bordeaux

Översatt till svenska betyder Bordeaux burgundy, en färg som passar den sydvästliga staden där röda kvalitetsviner producerats sen 1700-talet. I staden finns också ett stort kulturarv att upptäcka och UNESCO har listat flera av stadens byggnader på sin lista över världsarv.

Fakta

Det bor ungefär 236 000 invånare i Bordeaux, och storstadsområdet har en befolkning på ungefär 1 140 000 invånare. Staden är belägen i sydvästra Frankrike och delas av floden Garonne som har förbindelse med både Atlanten och Medelhavet. Vill du blicka ut över staden? Då är en tur upp i det 114 meter höga klocktornet som tillhör Basilique Saint-Michel att rekommendera.

Kyrkan och klocktornet byggdes under 1300-1500-talet och i staden finns gott om gammal arkitektur då en stor del av byggnaderna härstammar från 1700-talet.

Vin- och flygindustrin viktig

Bordeaux är Frankrikes största vindistrikt och här tillverkas både röda och vita viner av olika druvblandningar. I distriktet finns cirka 8000 – 10 000 olika vinslott som tillsammans producerar ungefär 700-800 miljoner vinflaskor om året. Chateau Margaux som syns på bilden ovan är ett av dessa vinslott. Så för vinentusiasten är ett besök på någon eller några av vingårdarna ett absolut måste om man besöker staden.

Förutom vin är flygindustrin en viktig sektor för regionen, den sysselsätter ungefär 20 000 människor som jobbar med alltifrån militära flyg till små privatplan och med att tillverka delar till stora passagerarflyg.

Fotbollen i Bordeaux

Stadens största fotbollsklubb är FC Girondins de Bordeaux som spelar i Ligue 1, en liga som de har vunnit sex gånger, senast säsongen 2008-2009. Genom åren har flera stora spelare haft sin hemvist i klubben, bland annat Zinedine Zidane och Christophe Dugarry. Sedan början av 2015 har svenske anfallaren Isaac Kiese Thelin en plats i den anrika klubben som bildades 1881. Deras hemmaarena är Stade Jaques Chaban-Delmas, döpt efter den tidigare franske premiärministern och borgmästaren i Bordeaux.