Lens

Lens

Av alla EM-städer är Lens den minsta sett till invånarantalet på 35 800 personer. Kommunen ligger i norra Frankrike med Lille som närmsta storstad. I samma region ligger även EM-orten Villeneuve – d´Ascq i närheten av Lille.

Historia

Så sent som 1659 blev Lens en del av Frankrike efter att ha varit i Spanska Nederländernas ägo sen 1520-talet. Picard som är en dialekt, eller ett eget språk enligt vissa, är en rest från denna tid som lever kvar i regionen. Den är lik franskan men stavning, meningsuppbyggnad, vissa ord och uttal skiljer dem åt. Men franska är det språk som oftast talas i staden.

En före detta gruvstad

Under mitten på 1800-talet blev Lens en industristad. Under denna tid upptäckte man kolfyndigheter som man började utvinna och resterna av gruvdriften syns i form av pyramidliknande kullar som fransmännen kallar Terrils.

1906 drabbades närliggande byar till Lens av en gruvkatastrof när en koldammsexplosion i Courrières skördade 1099 gruvarbetares liv. Det är än i dag en av de största gruvolyckorna som någonsin inträffat.

Se och göra i Lens

Ur turistsynpunkt beskrivs staden som en smärre katastrof, Wikitravel beskriver Lens såhär: ”Lens, along with its neighbour Douai, form the Lens-Douai area, home to over 550,000 people. Heavily industralised and somewhat economically defunct, this rather depressed area of France is not worth much time at all.” källa: http://wikitravel.org/en/Lens

Men så byggdes Louvre Lens, ett konstmuseum väl värt ett besök. Museet är en filial till Louvren i Paris. Här finns också fotbollsklubben RC Lens som just nu spelar i den franska andraligan, Ligue 2. 1998 blev de dock franska mästare när de vann Ligue 1.