Lyon

Lyon

Det är inte alla städer som har fått en maträtt uppkallad efter sig, men franska Lyon är en av dessa! Sallad Lyonnaise heter den och är en sallad innehållandes bland annat poscherat ägg och sidfläsk. Det kan kanske verka konstigt att ta upp mat i den inledande texten om en stad, men i Lyons fall är det nästan ett måste. Här huserar några av världens bästa kockar och man brukar säga att Lyon är Frankrikes gastronomiska huvudstad.

Delikatesser och restauranger

I Lyon och regionen runt om produceras även utsökta delikatesser och fina viner. Tvärs igenom staden rinner floderna La Rhône och La Saône, Saône mynnar sen ut i Rhône strax utanför stadskärnan. Rhône har gett upphov till samlingsnamnet Rhôneviner som man brukar kalla viner från vingårdarna längs floden.

Till stadens många delikatesser räknas bland annat inälvskorven Andouillette och korven Saucisson de Lyon som innehåller köttfärs och bacontärningar. Om man istället pratar restauranger är kocken Paul Bocuses trestjärniga restaurang med samma namn den mest ansedda.

Sevärdheter

Lyon har även historiska anor sen långt tillbaka i tiden vilket även syns i arkitekturen som är en mix av historisk och nutida bebyggelse. Vissa av stadsdelarna finns därför uppsatta på UNESCOS världsarvslista. Till sevärdheterna hör bland annat 1800-tals kyrkan Basilica of Notre-Dame de Fourvière som har över en miljon besökare varje år. Andra sevärdheter är museer, parker, antika ruiner och medeltida kyrkor och byggnader.

Varje år firas Jungfru Maria i Lyon med en flera dagar lång ljusfestival, Fête de Lumières. Då lyser man upp husfasader med konstnärliga bilder och ställer ut ljus på fönsterbläcken för att visa sin tacksamhet mot Jungfru Maria för att staden klarade sig undan pesten. Festivalen som hålls under december lockar miljoner besökare varje år.

Olympique Lyonnaise

Fotbollen har också sin plats i Lyon och Kim Källströms gamla klubb, Olympique Lyonnaise, är den mest framgångsrika. De har spelat över 50 säsonger i högsta ligan och vunnit den sju gånger.

Lyon – en storstad

I Lyons storstadsområde bor ca 1,8 miljoner människor, vilket gör området till ett av de folkrikaste i Frankrike. Här ligger bland annat Interpol som jobbar för polisiär samverkan mellan länder, ett antal universitet och skolor samt företag i medicinbranschen.