Marseille

Marseille

Vackra medelhavsstaden Marseille är Frankrikes näst största stad efter Paris och härifrån kommer berömdheter som Zinedine Zidane och Arthur Rimbaud.

I Marseille bor ungefär 850 600 invånare, men räknar man även med storstadsområdet blir det cirka 1,6 miljoner invånare. Staden ligger i sydvästra Frankrike invid medelhavet och grundades redan 600 f Kr. Olika tidsepoker har satt sin prägel på staden och man hittar såväl medeltida bebyggelse som nutida byggnader.

Historia

Marseille har varit pesthärjat ett antal gånger, första gången 1347 och sista 1720. Utbrotten krävde sammanlagt över hundratusen människoliv men staden lyckades varje gång återhämta sig precis som den reste sig igen efter attackerna under andra världskriget.

Den franska nationalsången Marseljäsen kom att få sitt namn från just Marseille. Från början hette den ”Chant de guerre pour l´armés du Rhin”, men döptes om i samband med att soldater från Marseille sjöng sången när de kom till Paris för att hjälpa till under franska revolutionen.

Sevärdheter

Ett av Marseilles mest kända landmärken är Château d’If, som blivit berömt genom boken Greven av Monte Cristo. Château d’If var till en början en ensligt belägen fästning på en ö utanför Marseille som sen omvandlades till ett fängelse. Fästningen började byggas 1527 och fängelseverksamheten slutade 1890 för att övergå till turistattraktion.

Med närheten till havet växte det också fram en strategisk hamn i Marseille, le Vieux port, i dag främst använd som småbåtshamn men en gång i tiden en stor handelsplats som fick byggas upp efter andra världskriget. I närheten av hamnen har det byggts flera historiskt intressanta byggnader, exempel Fort Saint-Jean och Fort Saint-Nicolas, två fort som vaktar hamninloppet. I hamnen finns också ett välbesökt museum, Museum of European and Mediterranean Civilisations, och från hamnen löper den berömda och en gång så populära huvudgatan Le Canebière genom staden.

Fotbollen i Marseille

I Marseille spelar fotbollsklubben Olympique de Marseille som haft svenskar som Klas Ingesson, Anders Linderoth och Gunnar Andersson i laget. De har vunnit Ligue 1 nio gånger och ligger tvåa i titelligan efter Saint-Ètienne som vunnit Ligue 1 10 gånger.