Paris

Paris

När EM gästar Frankrike är naturligtvis huvudstaden Paris en av värdstäderna för evenemanget. Till vardags är det klubben Paris Saint-Germain som är den stora publikmagneten på stadens stora arena Parc des Princes. Även för svenskar har PSG varit lite extra intressant att följa sedan 2012 då Zlatan Ibrahimovic skrev på för laget. Sedan dess har han och PSG vunnit den högsta ligan i Frankrike, Ligue 1, två gånger.

Många sevärdheter

Förutom fotboll lockar Paris med ett rikt mat- och kulturliv. Otaliga människor vet vart de ska bege sig för att få se Mona-Lisa och byggnader som Eiffeltornet, Triumfbågen och Notre Dame. Vissa tror till och med att Paris är Europas huvudstad, vilket inte är så tokigt som det låter om man går tillbaka några hundra år i tiden till 1800-talet då ett Paris präglat av upplysningstiden växte i både bebyggelse och folkmängd till följd av industrins framgångar.

Än i dag utmålas Paris som en världshuvudstad på vissa områden, mode är ett, och här vid en av världens mest kända gator, Champs-Elysées, ligger några av världens finaste modehus.

Fakta om Paris

Paris är Europas åttonde största stad med en folkmängd på ca 2,2 miljoner invånare i tätorten och 11,8 miljoner invånare i storstaden.

Staden placerar sig ständigt i toppskiktet på listor över världens bästa resemål och statistiken över turismen visar samma sak. Paris lockar miljontals turister varje år och är ett av världens mest populära besöksmål. Besökssiffrorna lär inte heller minska 2016 när fotbollsfans från hela Europa samlas i Frankrike för EM-fest.

Fotboll och sport i staden

Detta blir tredje gången ett europamästerskap i fotboll spelas i Paris. Första gången var när mästerskapet gjorde premiär år 1960 och senast var år 1984 då det franska laget spelade hem guldet. Under mästerskapet 2016 kommer två arenor i Paris att användas, både Parc des Princes och deras nationalarena Stade de France som ligger strax utanför Paris i Saint-Denis.

Andra sporter man förknippar Paris med är maraton och tenniseventet franska öppna på Roland Garros.