Saint-Denis

Saint-Denis

Saint-Denis är kanske främst känt för att husera nationalarenan Stade de France och kyrkan Basilique de Saint-Denis där de flesta franska kungar har begravts. Parisförorten har också hamnat i fokus på grund av kravaller och missnöje med integrationspolitiken, vilket speglas i boken ”Saint-Denis. Berättelsen om en Parisförort” av Gilles Kepel.

På orten som ligger invid Seine bor ungefär 105 000 invånare som via tunnelbanan kan ta sig in till centrala Paris. Den som vill ta sig kommunalt till Stade du France kan ta snabbtåget RER.

Om kyrkan Saint-Denis

Basilique de Saint-Denis är ett givet stopp för den historieintresserade. Med anor från 1100-talet hör byggnaden till de första kyrkor som byggdes i gotisk stil och här har nästan samtliga franska kungafamiljer sedan 900-talet fått sin sista vila.

VM-finalen 1998

När EM kommer till Saint-Denis 2016 är det inte första gången orten gästas av fotbollsfans. När VM arrangerades 1998 vann Frankrike finalen på ett fullsatt Stade de France som byggts just för mästerskapet. I finalen mötte de Brasilien och vann med 3-0 tack vare två mål från Zinedine Zidane och ett från Emmanuel Petit. Temperaturen noterades till 23 grader celcius, vilket klassas som relativt högt under juli för Saint-Denis. Snittemperaturen ligger vanligen på ca 19 grader i juli och ca 17 under juni.