Saint-Etienne

Saint-Etienne

Saint-Etienne är en fransk storstad med ca 178 000 invånare i innerstan. Staden ligger ungefär 600 meter över havet i Frankrikes södra delar i det område som kallas för centralmassivet.

Sedan 2010 är Saint-Etienne medlem i UNESCO Cities of Design vilket precis som namnet skvallrar om innebär att design är en viktig faktor i staden, både vad gäller arkitektur, utbildning och utställningar. I staden finns en kreativ samlingsplats som kallas för Cité du Design där man samlat viktiga aktörer på området, bland annat skola och en utställningslokal i den spektakulära och sevärda byggnaden La Platine. Gammal arkitektur blandas med ny och hit kan du också komma för utsiktens skull. Här finns nämligen ett 32 meter högt utsiktstorn med fri sikt åt alla håll.

Arenan Zenith är ett annat exempel på en byggnad i modern design och där arrangeras alltifrån konserter till sportevenemang. Vill man istället se äldre bebyggelse kan man bege sig en bit utanför staden och titta på slottsruinen Château de Rochetaillée med rötter från 11-talet.

Fotbollen i Saint-Étienne

Fotbollsmatcherna under EM kommer hållas på Stade Geoffroy-Guichard som till vardags är hemmaarena åt AS Saint-Étienne som blivit franska mästare fler gånger än någoa annat klubb. Hela 10 gånger har de tagit hem segern i Ligue 1, även om det nu var ett bra tag sedan 1981 då de senast tog hem titeln. De hamnar också i topp vad gäller antal säsonger i den högsta ligan, AS Saint-Étienne är tillsammans med Bordeaux och Marseille de enda klubbarna som spelat mer än 60 säsonger i Ligue 1.