Tolouse

Tolouse

I södra Frankrike ligger storstaden Toulouse med sina karaktäristiska rosafärgade tegelhus som gett upphov till smeknamnet ”Den rosa staden”.

I dag bor cirka 440 200 invånare i Toulouse kommun och om man adderar invånarna i storstadsområdet kommer man upp i cirka en miljon invånare. En del av befolkningen utgörs av de cirka 100 000 studenter som befinner sig i Toulouse för att studera på något av stadens universitet.

Sevärdheter

För omvärlden är kanske Toulouse mest känt för att vara flygplanstillverkaren Airbus hemmabas. I en av Toulouse förorter ligger nämligen både Airbus huvudkontor och företagets franska flygplansfabrik. Två andra berömda kännetecken är den medeltida basilikan Saint-Sernin och Canal du Midi, bägge har fått en plats på UNESCOS världsarvslista och är självklara sevärdheter för den som gästar Toulouse.

Basilikan Saint-Sernin är förmodligen den äldsta byggnaden i den storleken som finns kvar inom europas gränser och Canal du Midi har fungerat som en viktig länk mellan floden Garonne och medelhavet. Kanalen är också länkad med Canal de Garonne som i sin tur har förbindelse med Atlanten. Canal du Midi är 24 mil lång och öppnades 1681 efter 14 år av byggande.

Broarna i Tolouse

Floden Garonne som rinner genom Toulouse är förstås ett vackert inslag i stadsbilden, liksom de broar som korsar floden, som exempelvis Pont des Catalans, Pont Saint-Pierre och Pont Neuf. Före detta rådhuset La Capitole är också ett känt landmärke, en 135 meter lång tegelbyggnad mitt på rådhustorget som i dag fungerar som stadshus och inrymmer bland annat både teater och opera.

Sporten

Stadens fotbollslag heter Toulouse FC och spelar i Ligue 1. Ännu har de inte vunnit den högsta ligan i Frankrike, men vem vet vad som sker i framtiden för klubben som startades på 70-talet.