Villeneuve – d´Ascq i Lille

Villeneuve – d´Ascq i Lille

I norra Frankrike i regionen Nord-Pas-de-Calais finns två av EM-orterna. Den ena är Villeneuve – d´Ascq som hör till staden Lilles arrondissement och den andra är Lens. I denna artikel fokuserar vi på Lille och Villeneuve d´Ascq.

I kommunen Villeneuve – d´Ascq bor ca 64 000 invånare, och slår man samman dessa med övriga kommuner i storstadsområdet runt Lille blir invånarantalet ca 1,16 miljoner varav ca 227 000 av dessa bor i Lille.

Mellan Villeneuve -d´Ascq och Lille är det mindre än en mil fågelvägen så besökare kan enkelt uppleva bägge platserna under sin vistelse. Det finns även möjligheter att ta sig in till Paris via snabbtåg och ännu närmre är det för den som vill ta sig över till Belgien.

Fotbollen i Lille

I Lille huserar den franska toppklubben Lille OSC vars hemmaarena Grand Stade Lille Métropole kommer att användas under mästerskapet. Klubben har vunnit Ligue 1 tre gånger, senast 2011.

Shopping

I kommunen finns också två jättegallerior väl värda ett besök för den som gillar att shoppa. Den galleria som har mest historiska anor är Centre Commerciel V2 som när den öppnade 1977 var störst i sitt slag norr om Paris. På senare tid har Heron Parc tillkommit, den öppnade 2009.

Sevärdheter

I Lille som är en äldre stad finns en del gammal bebyggelse att titta på, bland annat kyrkan Saint-Maurice som byggts i omgångar mellan 13 000-18 000-talet och katedralen Basilica of Notre-Dame de la Treille som byggdes mellan 1854-1999.

Den forne presidenten Charles De Gaulle föddes i Lille, och hans barndomshem har blivit ett museum och man har namngett ett torg efter honom. Bägge platserna är värda ett besök för den historie- och arkitekturintresserade.

Det är också en grönskande stad med flera botaniska trädgårdar att strosa runt i och en stad med kulturella skatter på konstmuseet Palais des Beaux-Arts de Lille. Där kan man se målningar av bland annat Goya, Van Dyck, Courbet och Picasso samt en del skulpturer och modeller över stadsplaner.

Modern konst i Villeneuve – d´Ascq

Den som gillar mer modern konst kan istället titta in på det moderna konstmuseet Lille Métropole Museum of Modern Contemporary and Outsider Art som ligger i Villeneuve – d´Ascq. Alltifrån skulpturer till målningar finns att beskåda i utställningen där konstnärer som Picasso, Braque och Miró finns representerade.