Fotbolls-EM 2024: Kvartsfinaler och analyser av matcherna

Fotbolls-EM 2024: Kvartsfinaler och analyser av matcherna

Kvartsfinalerna i Fotbolls-EM 2024 närmar sig med stormsteg och vi kan förvänta oss spännande uppgörelser mellan några av Europas bästa fotbollsnationer. Matcher kommer att spelas från den 5 juli, och slutligen avgöra vilka lag som avancerar till semifinalerna.

Spanien vs Tyskland

Den första kvartsfinalen som spelas är mellan Spanien och Tyskland den 5 juli i Stuttgart Arena, Stuttgart. Matchen förväntas bli en spännande drabbning mellan två fotbollsjättar. Spanien, som vann sina tre gruppspelsmatcher utan att släppa in ett enda mål, har visat stora styrkor både defensivt och offensivt. Tyskland, å andra sidan, toppade Grupp A och kommer med en stark offensiv till mötet. Historiskt sett har dessa två lag producerat några minnesvärda matcher. I deras senaste möte under VM 2022 slutade matchen 1-1, medan Spanien krossade Tyskland med 6-0 i UEFA Nations League 2020/21. Tyskland har inte besegrat Spanien i de senaste fyra inbördes mötena, vilket gör att Spanien går in som lätt favorit i denna match enligt tidigare resultat.

Portugal vs Frankrike

Samma kväll, kl. 21:00, kommer Portugal möta Frankrike på Volksparkstadion i Hamburg. Denna match är en återupprepning av finalen från EM 2016 där Portugal tog hem vinsten efter förlängning med 1-0. Frankrike har dock haft överhanden i senare möten med en seger och en oavgjord match i Nations League 2020/21. Portugal slutade på första plats i Grupp F, medan Frankrike hamnade som tvåa i Grupp D. Det är också värt att notera att båda lagen ställdes inför hårda utmaningar i åttondelsfinalerna, där Portugal slog ut Slovenien efter straffar och Frankrike besegrade Belgien med 1-0. Frankrike går in som lätt favorit tack vare deras tidigare resultat mot Portugal och en solid turneringsform hittills.

England vs Schweiz

Den 6 juli klockan 18:00 kommer England att ta sig an Schweiz i Düsseldorf Arena, Düsseldorf. England gick obesegrat genom gruppspelet men hade två oavgjorda matcher. Schweiz har å sin sida överraskat genom att slå ut Italien i åttondelsfinalen efter en bekväm 2-0-seger. England har en stark statistik mot Schweiz och har vunnit flera av deras senaste möten, inklusive en spännande 6-5-seger efter övertid i Nations League 2018/19. Dessa två lag möttes också i kvalet till EM 2016, där England vann båda gångerna. England är därmed förhandsfavorit i denna kvartsfinal.

Nederländerna vs Turkiet

Den sista kvartsfinalen kommer att hållas den 6 juli kl. 21:00 på Olympiastadion i Berlin, där Nederländerna ställs mot Turkiet. Nederländerna har haft en stark turnering hittills med en imponerande seger mot Rumänien i åttondelsfinalen. Turkiet, som överraskande besegrade Österrike med 2-1, har också visat sig vara en formidabel motståndare. Dessa två lag har en historisk rivalitet, och deras senaste möten har varit målrika. I VM-kvalet 2022 delade de på segrarna med Nederländerna som tog hem en 6-1-vinst och Turkiet som vann med 4-2. Nederländerna har dock en starkare historik i EM-sammanhang och går in som tydlig favorit.