Nationer, landslag & länder i fotbolls-EM 2020/2021

Vinnarodds på fotbolls-EM 2021

24 nationer gör upp om EM-guldet

I fotbolls-EM är det 24 nationer och landslag som deltar. Det nuvarande upplägget med 24 lag gäller från och med EM 2020, då man utökade turneringen med ytterligare åtta landslag.

55 landslag kvalar till turneringen

Ett fotbolls-EM föregås av ett rigoröst kvalspel, med det sedvanliga EM-kvalet och Nations League. Alla förbund som är anslutna till det europeiska förbundet, UEFA, får delta i dessa kval. Förbund som är anslutna till UEFA behöver nödvändigtvis inte ligga i Europa geografiskt, som exempelvis Israel, Armenien och Cypern. Men i regel så har de anslutna nationerna hela eller delar av landet inom den europeiska gränsen som exempelvis Ryssland, Turkiet och Kazakstan. I skrivandets stund är det 55 länder och förbund som är anslutna till UEFA. Den senaste nationen som anslöt sig till UEFA var Kosovo.

Så utökades antalet EM-nationarna

Expanderingen av antalet deltagande EM-nationer och skett gradvis genom åren. I det första mästerskapet 1960 var det endast fyra nationer som deltog. Dock föranleddes turneringen av ett kvalspel med 17 deltagande nationer. Upplägget av den första EM-turneringen var ett rakt slutspel med två semifinaler, bronsmatch och en final. Vinnare av den första turneringen var Sojvetunionen. Övriga deltagande nationer var Jugoslavien, Tjeckoslovakien och hemmanationen Frankrike.

1980 skedde en stor förändring av turneringsupplägget. Antalet nationer deltagande nationer utökades till åtta landslag och i kvalet var det hela 31 nationer som deltog. Ett gruppspel introducerades med en bronsmatch och en final. I den efterföljande turneringen introducerades även ett slutspel, i en mer modern tappning.

Sverige gjorde sitt första EM-framträdande på hemmaplan 1992n den sista turneringen där endast åtta nationer som deltog. Sverige tog sig till en semifinal, men föll mot Västtyskland. Danmark gick sensationellt hela vägen och tog hem guldet, genom att vinna mot Västtyskland i finalen.

Efter turneringen i Sverige så utökades turneringen återigen och antalet deltagande nationer fördubladdes än en gång, nu till hela 16 landslag. Turneringen fick nu ett gruppspel med fyra grupper, istället för två, och slutspelet utökades med kvartsfinaler.

Upplägget med sexton deltagande länder höll sig ända fram till 60-årsjubileet som skulle spelats 2020 men som senare sköts upp till 2021 på grund av coronapandemin. En turnering som denna gång inte arrangerades av ett eller två länder utan matcherna spelades utspritt över hela Europa. Turneringen utökades då från 16 till 24 lag. De 24 landslagen delades upp i sex grupper och slutspelet utökades med åttondelsfinaler.

Nationer och landlsag som inte längre existerar

Under årens lopp är det ett antal nationer som har deltagit, i en eller flera EM-turneringar, men som inte längre existerar. Dessa är Jugoslavien, Sovjetunionen, Tjeckoslovakien och Västtyskland. Dock är det vedertaget att vissa av de efterföljande länderna får tillskriva sig resultat från de inte längre existerande nationerna, se listan nedan.

  • Ryssland => Sovjetunionen
  • Tjeckien => Tjeckoslovakien
  • Tyskland => Västtyskland

Till mästerskapet 1992 så kvalade Sovjetunionen till turneringen men när nationen upplöstes kort inpå turneringen så fick landslaget inte längre delta under Sovjetunionens flagg. Istället deltog landslaget under neutral flagg och gick under namnet OSS, Oberoende staters samvälde. Denna lösning har tills nu endast används under en turnering då respektive nation som uppstod efter Sovjetunionens upplösning bildade egna landslag.