Skytteliga EM 2021 & odds

När det vankas fotbollsmästerskap brukar frågan om vem som kommer vinna turneringens skytteliga alltid hamna på tapeten. Eftersom det är få individuella utmärkelser man kan samla på sig som spelare är titeln som skyttekung i ett stort mästerskap mycket prestigefyllt. Nu har ännu en spelare chans på att skriva in sig i historieböckerna genom EM skytteliga 2021.

Regerande vinnare av skytteligan när det kommer till EM är Antoine Griezmann, som gjorde 6 mål under turneringen år 2016. Hans insats gav honom inte bara titeln som vinnare av turneringens skytteliga, men han hjälpte också till med att ta sitt Frankrike till final. Det räckte dock inte hela vägen, och Frankrike fick nöja sig med en silvermedalj efter att Portugal tog hem vinsten i finalmatchen.

Betta på spelaren att vinna skytteligan

På de större fotbollsmästerskapen brukar oddsutbudet vara generöst, och givetvis kan man även hitta EM skytteliga odds. Där kan man alltså satsa på den spelare man tror kommer vinna skytteliga fotbolls EM 2021.

För att gissa sig fram till den spelare som kommer bli mest målfarlig under EM 2021 är vårt tips att spana in kvalets EM skytteliga 2021. Under kvalturneringen var Harry Kane den mest framgångsrika målskytten med 12 nätade skott, och gissningsvis kommer han ligga bra till i oddstabellerna för skytteliga fotbolls EM 2021. Högt upp i skytteligan för kvalet hittar vi även spelare som Cristiano Ronaldo och israeliske Eran Zahavi.

Även Romelo Lukaku är ett hett namn i sammanhanget, efter att ha gjort 14 mål på 14 matcher under VM-året 2018. I snitt gör han 0,5 mål per match för sitt Belgien. Frankrike är ett av de länder som är favorittippade till att ta hem EM guldet, VM-vinnare som de är. Även där hittar vi ett helt gäng målfarliga spelare. Inte minst Griezmann som har möjlighet att försvara sin titel som vinnare av EM skytteliga, men också Kylian Mbappé som alltid är en stark offensiv kraft.

Skytteligan i EM genom tiderna

Om man ser till skytteliga EM genom tiderna kan man se en tydlig trend i att spelarna behöver göra allt fler mål för att utses till turneringens skyttekung. Under de tidigaste upplagorna av turneringen gjorde spelarna som utsågs till vinnare av skytteligan ofta inte mer än fyra mål. Under 2000-talet har det däremot krävts fem eller fler mål av en spelare för att denne ska ha chans på att vinna EM skytteligan.

I EM skytteligans historia finns det framförallt två namn som sticker ut. Dels är det Michel Plantin, som inte bara är UEFA-president, utan även en av de två största skyttekungarna i Fotbolls-EM historia. Under turneringen 1994 gjorde han hela 9 mål. Under EM turneringen 2016 tangerade Cristiano Ronaldo rekordet, och de två är nu de mest framgångsrika i EM skytteliga genom tiderna.

Ur svenskt perspektiv kunde vi år 1992 glädjas av att en svensk skrev in sig i EM skytteligan. Tomas Brolin blev ihop med tre andra spelare en av de mest målrika under turneringen. Han, Henrik Larsen, Karlheinz Riedle och Dennis Bergkamp gjorde alla tre mål vardera under turneringens gång.