Åttondelsfinaler i Fotbolls-EM 2024 – Matchdag 17

Åttondelsfinaler i Fotbolls-EM 2024 – Matchdag 17

Den 2 juli 2024 markerar en viktig dag i Fotbolls-EM med två avgörande åttondelsfinaler. Matcher i grupperna E och F sätter igång, och hett efterlängtade möten som Rumänien vs Nederländerna och Österrike vs Turkiet står på schemat.

Rumänien vs Nederländerna

Den första åttondelsfinalen för dagen äger rum på Fußball Arena München i München där Rumänien tar sig an Nederländerna. Matchen sänds på SVT2 och SVT Play klockan 18:00 svensk tid.

Historiskt sett har Nederländerna haft övertaget i inbördes möten med Rumänien. Med tre raka segrar i deras senaste möten, däribland två stora vinster i VM-kvalet och en träningsmatch, framstår Nederländerna som klara favoriter, särskilt med tanke på deras tidigare starka prestationer i turneringen.

Rumänien, som slutade på första plats i sin grupp med fyra poäng, har visat att de kan överraska. Deras senaste prestationer inkluderar en påtaglig vinst över Ukraina med 3-0, men också en förlust mot Belgien. Nederländerna, å andra sidan, kämpade för att ta sig vidare till åttondelsfinalen med endast fyra poäng och en tredjeplats i sin grupp. De senaste prestationerna inkluderar bland annat en förlust mot Österrike och ett oavgjort resultat mot Frankrike.

Med större vikt läggs på denna match, där en seger kommer att ta laget vidare till kvartsfinal, är pressen stor på båda sidor. Den rumänska offensiven måste hitta vägar att bryta ned ett stabilt nederländskt försvar.

Österrike vs Turkiet

Dagens andra match spelas i Leipzig Stadium, Leipzig där Österrike möter Turkiet. Matchen startar klockan 21:00 svensk tid och sänds på SVT1 och SVT Play.

Österrike och Turkiet har en intressant historik i sina inbördes möten. Turkiet vann senaste inbördes mötet i EM-kvalet 2012 medan Österrike har tidigare tagit sig till en imponerande seger i en träningsmatch.

Österrike toppade sin grupp med sex poäng och har haft en stark gruppspelsfas där de bland annat noterade en vinst mot Nederländerna. Turkiet, som också avslutade sin gruppfas med sex poäng, gick vidare med en andraplats i sin grupp. Deras senaste resultat inkluderar både segrar och nederlag, vilket har skapat osäkerhet kring lagets form.

Båda lagen har haft sina höjdpunkter och kommer att mötas med stor beslutsamhet. Med en plats i kvartsfinalen på spel kommer spänningen och pressen att vara påtaglig från första minuten till den sista.

Sammanfattning av dagen

Matchdagen avslutas med två spännande åttondelsfinaler som ger en försmak på vad som väntar i de kommande rundorna. Rumänien och Nederländerna tar sig an varandra i München, medan Österrike och Turkiet möts i Leipzig. Båda matcherna kommer att vara avgörande för vilka lag som går vidare till kvartsfinalerna.