Chockförlust mot Azerbajdzjan i herrarnas EM-kval

De svenska fotbollsherrarna stod för en usel insats i gårdagens EM-kval borta mot 120-rankade Azerbajdzjan. Hemmalaget vann med hela 3-0 och de svenska herrarna stod för en historisk förlust i Janne Andersson nästa sista landskamp.

Matchen i Baku blev snabbt en mardröm för Sverige. Redan efter två minuter släppte de in ett mål. Ett misstag av lagkapten Victor Nilsson Lindelöf möjliggjorde för Azerbajdzjans Renat Dadasjov att assistera, något turligt, till Emin Mahmudov som satte 1-0 bakom en utrusande Robin Olsen.

Azerbajdzjan utökade till 2-0 kort efter 1-0 målet. Återigen efter att Sverige visat upp ett svagt försvarsspel. Och Aleksej Isajevs djupledsspel till Dadasjov i straffområdet höll efter VAR-granskning.

I den 60 minuten visade domaren det röda kortet till Azerbajdzjans Behlul Mustafazade. Kortet kom i samband med att Viktor Gyökeres sprungit sig fri och blivit fälld av Mustafazade precis vid kanten till straffområdet. Men det blev ”bara” frispark, som inte gav någon utdelning.

I matchens slutskede uppfattade Mahmudov att Robin Olsen var långt ute och från halva planen placerade han in 3-0 för Azerbajdzjan. Och sitt andra för kvällen.

Matchen mot Azerbajdzjan var ett historiskt lågvattenmärke för Sverige, som aldrig förlorat mot så lågt rankat motstånd.

Efter matchen uttryckte Andersson besvikelse över lagets prestation. Han betonade behovet av fler ledartyper i laget. Andersson avvisade tanken på att känna sig sviken av spelarna. Han förbereder sig nu för kommande match mot Estland, med potentiella lagändringar i sikte.