Dag 1 i Fotbolls-EM 2024: Inför premiärdagen

Dag 1 i Fotbolls-EM 2024: Inför premiärdagen

Den 14 juni 2024 markerar starten på Fotbolls-EM, och värdnationen Tyskland ställs mot Skottland i den första matchen i Grupp A. Matchen spelas på Allianz Arena i München och nu taggar vi igång inför att turneringen drar igång!

Tyskland går in i turneringen med stora förväntningar på sina axlar, både från fans och experter. Traditionellt sett har Tyskland en stark premiärhistorik i stora mästerskap, vilket gör att många ser dem som favoriter i denna match.

Tyskland har dock en rad misslyckade mästerskap bakom sig och har en stor press på sig att nu prestera på hemmaplan. Dock finns det mycket positivt att pekar på när det gäller Tyskland. Med segrar över både Nederländerna och Frankrike i träningsmatcher inför turneringen. Samt att Tonis Kroos är tillbaka för ”Die Mannschaft”.

21:00 drar premiär mot Skottland igång och nu ska Tyskland vända den tunga mästerskapstrenden på hemmaplan.

Tysklands premiärhistorik

Tyskland har en imponerande historia när det gäller att prestera i premiärmatcher i stora turneringar som EM och VM. I deras senaste fem Europamästerskap har de vunnit sina öppningsmatcher fyra gånger, vilket vittnar om deras förmåga att snabbt hitta formen. Denna stabilitet har ofta lagt grunden för framgångsrika turneringar, där de ofta når långt in i slutspelet. Den nuvarande upplagan av det tyska landslaget, ledd av en ny generation av talanger, är redo att försvara denna tradition och inleda EM på bästa möjliga sätt.

Skottland behöver poäng direkt

För Skottland innebär premiärmatchen mot Tyskland en tuff utmaning. Skottland har historiskt sett kämpat i de tidiga faserna av stora turneringar, ofta på grund av nerver och motståndets kaliber. Trots detta har de visat en förmåga att överraska och spela över förväntan, vilket gör dem till en oförutsägbar motståndare. I de senaste kvalen har Skottland visat en förbättrad form, och de kommer att hoppas kunna bygga vidare på detta i EM.

Det som talar emot Skottland är att man har haft en tuff vår med vänskapsmatcherna. Och det spelar lite ned förväntningarna inför denna premiär.

Inbördes möten & vem är favorit?

Även om Tyskland och Skottland inte har en lång historia av rivalitet, har tidigare möten mellan dessa två nationer alltid varit intensiva. Tyskland har ofta gått segrande ur striden, men Skottland har vid några tillfällen lyckats skapa problem för tyskarna. Med oddsen tydligt i Tysklands favör, med en vinstchans på 75 %, är det dock tydligt att Tyskland anses vara det starkare laget. Skottland, med sina 9 % vinstchans, får finna sig i underdogens roll.

Se oddsen här >

Matchens betydelse för Grupp A

Denna premiärmatch är avgörande för båda lagens fortsatta öde i Grupp A. Med endast tre matcher att spela i gruppspelet är varje poäng viktig.

En vinst för Tyskland skulle sätta dem i en stark position men framförallt minska pressen inför fortsättningen. Medan en seger för Skottland skulle vara en stor sensation och ge dem en ovärderliga poäng inför de kommande matcherna.

Gruppens övriga lag, Schweiz och Ungern, kommer också att noggrant följa denna match, med insikt om att resultatet kan påverka deras egna chanser att gå vidare.

Då drar premiärmatchen igång

Premiärmatchen mellan Tyskland och Skottland sänds på TV4 och TV4 Play, med avspark klockan 21:00 svensk tid.