Damernas kval till EM 2025 är lottat – tuff kvalgrupp för Sverige

I dag blev det klart vilka damlandslaget kommer att möta i kvalet till fotbolls-EM 2025. Och det blev en tuff lottning med både Frankrike och England i samma grupp.

Efter tisdagens spännande lottning så hamnade Sverige i en av de svåraste kvalgrupperna, grupp A3, tillsammans med Frankrike, England och Irland.

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson är både optimistisk och realistisk inför en tuffa gruppen. ”Att vi hamnade i denna grupp visar på de tuffa matcher vi har framför oss. Men vi är redo att ta oss an utmaningen och ser fram emot att börja förberedelserna i april,” delar Gerhardsson med sig.

Så spelas kvalet

Kvalalspelet sträcker sig från april till juli, uppdelat på tre samlingar och sex matcher, står det klart att varje match kommer att vara avgörande. Den första samlingen och de två inledande matcherna spelas mellan den 1 och 9 april. Spelschemat är dock inte helt spikat än.

Om Sverige blir etta eller tvåa i gruppen så säkrar man en plats i EM 2025. Men en tredje och fjärde plats ger Sverige också en möjlighet att gå vidare genom ett playoff. En fjärde plats innebär dock också att laget flyttas ned till divisionen under, i Sveriges fall till division B.

Peter Gerhardsson understryker vikten av målmedvetenhet och fokus. ”Vårt mål är klart: att kvalificera oss till EM 2025. Varje match blir kritisk, och vi är fast beslutna att visa vad vi går för, redan från start.”

Spelschemat som väntas bekräftas av Uefa inom kort och så även biljettsläppet för den första hemmamatchen.

Källa: Svenskfotboll.se