Datumen & reglerna kring EM-trupperna 2024

Sakta men säkert börjar stämningen inför sommarens EM-fest i Tyskland infinna sig och vi står redo att guida dig genom turneringen. Vi börjar med att kika på EM-trupperna, för det är där vi står och stampar just nu. Det vill säga i spänd förväntan på vilka trupper de 24 olika nationerna kommer att presentera.

UEFA har en deadline för när samtliga EM-trupper bör vara presenterade, men det brukar variera hur tätt inpå turneringen samtliga trupper är bekräftade. För länder som är sent ute är sista officiella datum att skicka in landets EM-trupp senast den 7 juni, alltså en vecka innan turneringens kickar igång.

Är du nyfiken på att veta mer om hur det här med EM-trupper fungerar, vilka är reglerna och vad vet vi om EM-lagen just nu? Häng med, här summerar vi det mesta kring trupperna i EM 2024!

Datum och regler för att presentera EM-trupper 2024

Enligt UEFA:s EM-regler ska ett land presentera mästerskapstruppen senast 10 dagar inpå den första matchen i turneringen, vilket i detta fall är den 14 juni. Men i regel tas en trupp ut av landslagsledningen betydligt tidigare än så.

Det finns olika sätt att ta ut EM-trupper där vissa nationer väljer att presentera en preliminär spelartrupp flera månader innan turneringen. Inför årets mästerskap har en del länder exempelvis tagit ut en preliminär EM-trupp redan i april. Andra länder väljer istället att presentera en möjlig trupp närmare mästerskapet, i detta fall under maj månad. Det finns även vissa landslag som kort och gott tar ut truppen precis innan turneringen tar vid.

Det har däremot visat sig bekymmersamt för en del nationer inför årets turnering, vilket har lett till önskemål om att få lite mer tidsmarginal för att presentera EM-trupperna. Och detta grundar sig framför allt i de närliggande vänskapsmatcherna som innebär att många länder ges allt för lite tid för att analysera en potentiell EM-trupp. Skador ska utvärderas och andra faktorer spelar in när nationer bestämmer sin slutgiltiga EM-trupp som skickas in till UEFA.

Hur stor är en landslagstrupp i EM 2024?

En EM-trupp består av 20 utespelare samt 3 målvakter, men det finns inga regler för hur spelarnamnen fördelas mellan positionerna back, mittfältare och forward. Det är alltså upp till varje lag att välja hur många spelare som tas med på varje position.

Inför EM 2024 har det funnits diskussioner om att utöka truppstorlekarna från 23 till 26, men UEFA har inte bekräftat detta förslag. Under Covid-pandemin var regeln max 26 spelare i truppen för att på så sätt skapa marginaler om ett virusutbrott skulle ställa till det för laget. Inför sommarens turnering är det dock ordinarie landslagsregler som gäller vid presentation av EM-trupper.

Skulle en spelare som är uttagen i en EM-trupp skadas innan turneringen drar igång, finns en chans för landet att ersätta spelaren. Då skickas ett nytt namn in till UEFA som behöver godkänna bytet, men det är viktigt att detta sker innan EM börjar eftersom det är förbjudet att byta namn i truppen när matcherna är igång.

Vanliga frågor om landslagstrupper i EM

När ska EM-trupperna presenteras?

De officiella trupperna får senast vara inlämnade till UEFA 10 dagar innan den första gruppspelsmatchen äger rum.

Hur många landslagsspelare får följa med till EM för vardera lag?

Enligt UEFA:s ordinarie regler får varje EM-nation ha med totalt 23 spelare, av dessa får tre vara målvakter. Retsterande spelare kan spela på valfri position; back, mittfältare eller forward.

Hur många nationer deltar i EM 2024?

Totalt kommer 24 olika länder att spela turneringen som startar den 14 juni när värdlandet Tyskland möter Skottland.