De sista EM-lagen klara – de möter Sverige

I går föll avgörandet när finalerna skulle spelas i play-off till EM. Det blev fyra rysarmöten som till slut innebar att Skottland, Ungern, Nordmakedonien och Slovakien är klara för EM nästa sommar.

Pandev matchvinnare för Nordmakedonien

Först ut var Nordmakedonien mot Georgien. Ett möte som Nordmakedonien vann med 1-0 och matchvinnare blev den 37-årige Serie A-profilen Goran Pandev. Ett resultat som innebär att Nordmakedonien är vidare till sitt första stora mästerskap.

Island föll mot Ungern efter två sena mål

Den matchen som kanske var mest intressant på förhand var EM-arrangören Ungern som mötte Eriks Hamréns Island. Island tog ledningen efter en målvaktstavla och såg ut att ta hem EM-platsen. Men i matchens sista minuter så kvitterade Ungern först till 1-1 efter flipperspel i målområdet. Sedan visade den unge talangen Dominik Szoboszlai klass när han på övertid pricksköt in 2-1. Redo ned för Island och Hamrén som missar EM och därmed inte har möjlighet att följa upp sin succé från det förra mästerskapet.

Skottland vidare efter straffar

Mötet mellan Skottland och Serbien blev också en mycket spännande historia. Serbien var favoriter på förhand med ett intressant lag på pappret. Men Serbien levde inte upp till förväntningarna och istället var det Skottland som tog ledningen efter en snygg auktion av Ryan Christie. Även i detta mötet blev det en sen reducering när Real Madrid-spelaren Luka Jović kvitterade till 1-1 i den 90 minuten. Matchen gick sedan till förlängning och straffar. Ett straffavgörande som Skottland gick segrande ur efter att målvakten gick rätt på Alexandar Mitrovic straff i den sista omgången. Skottland är därmed vidare till sitt första stora mästerskap efter VM 1998. Och nu ställs man mot England i gruppspelet.

Slovakien vidare och möter Sverige i gruppspelet

Den sista finalen spelades mellan Slovakien och Nordirland och vinnaren där skulle Sverige möte i EM-gruppspelet. Slovakien tog en tidig ledning genom Juraj Kucka. Även i detta mötet så var det ett sent mål som tog matchen till förlängning när storstjärnan Milan Skriniar olyckligt styrde in bollen i egen kasse i den 87 minuten. Dock blev det inte ett straffavgörande denna gång då inhopparen Michal Duris gjorde 2-1 i den 110 minuten, ett resultat som stod sig matchen ut