England vinnare av damernas EM 2022

De Engelska damerna gjorde vad herrarna misslyckades med förra året. De vann EM-finalen hemma på Wembley, mot Tyskland, och äntligen får de Engelska fansen sjunga ”It’s coming home!” utan ironin i rösten.

Hemmanationen England var tillsammans med Spanien en av de stora favoriterna inför mästerskapet. Men utan några större framgångar de senaste åren så fanns det ändå en del tvivel om de kunde leva upp till förväntningarna.

Inledningen på mästerskapet gav en del tvivel även om det blev 1-0 mot Österrike i premiären. Därefter visade England en självklarhet genom att besegra Norge med hela 8-0 och sedan Nordirland med 5-0. I kvartsfinalen slog man sedan ut Spanien, med 2-1, och i semifinalen krossade man som bekant 4-0 för att nå finalen mot Tyskland.

Finalen slutade sedan 2-1 till England efter ett övertidsdrama. Den första halvleken blev mållös trots att det fanns bud på mål och argument för straff åt båda hållen. I den andra halvleken tog England tag i taktpinnen och i den 62 minuten så frispelades Ella Toone som retfullt chippade in bollen till 1-0. Kort därefter så prickade Lina Magull kryssribban för att därefter snyggt vinkla in bollen på ett inspel till 1-1 i den 79 minuten. Det blev inga fler mål och matchen gick till förlängning.

I förlängningen så tog England åter över och i minut 110 så kämpade Chloe Kelly in ett 2-1 mål, på en hörna, som visade sig bli matchvinnande.

England är nu för första gången EM-mästare på damsidan och det är också den första mästerskapstiteln för ”The Lionesses”. Det ska bli mycket spännande att följa Englands framfart i kommande mästerskap.