Europamästare år för år

Nästa fotbolls-EM 2021 kommer att spelas runt om i hela Europa när man firar 60-årsjubileum. Nedan blickar vi tillbaka till tidigare turneringar och sammanfattar alla gånga Europamästerskap.

Tyskland och Spanien toppar guldligan

Tyskland och Spanien toppar guldligan med tre vunna turneringar vardera. Tyskland har dock flest silvermedaljer medan Spanien är den enda nationen som har försvarat ett guld, 2008 och 2012. Av de två ovan så är det bara Frankrike som har tagit hem fler än två guldmedaljer.

  • 3 guld – Tyskland
  • 3 guld – Spanien
  • 2 guld – Frankrike
  • 2 guld – Italien
  • 1 guld – Ryssland/Sovjetunionen
  • 1 guld – Tjeckien
  • 1 guld – Portugal
  • 1 guld – Nederländerna
  • 1 guld – Danmark
  • 1 guld – Grekland

EM-finalerna år för år

1960 – Sovjetunionen

Den första EM-finalen 1960 spelades mellan Sovjetunionen och Jugoslavien på Parc des Princes i Paris. Turneringen var då inte det mästerskap vi känner till idag utan benämndes som Europacupen, med en helt annat struktur.

I finalen hade Jugoslavien en 1-0 ledning in i halvtid men Sovjetunionen utjämnade till 1-1 ett fåtal minuter in i den andra halvleken. Resultatet stod sig och matchen gick till förlängning. Sovjetunionens Viktor Ponedelnik gjorde sedan det avgörande 2-1 målet med i den 113 minuten. Jugoslavien kunde inte vända på steken och den första Europamästaren var korad.

1964 – Spanien

Spanien blev den andra nationen att bli Europamästare. Spanien mötte Sovjetunionen i finalen och vann med 2-1. Finalen spelades på Santiago Bernabéu-stadion i Madrid och Spanien blev därmed den första i raden av nationer att vinna turneringen på hemmaplan.

1968 – Italien

Den tredje EM-turneringen var den första att få epitetet Europamästerskap. Turneringen spelades i Italien och precis som fyra år tidigare så var det hemmanationen som vann turneringen. Dock fick Italien verkligen kämpa för att besegra Jugoslavien i finalen. Finalen slutade 1-1 efter förlängning och för att kora en mästare så spelades matchen på nytt, två dagar senare. Omspelet så vann Italien med 2-1. Båda matcherna spelades på Stadio Olimpico i Rom.

1972 – Tyskland

Den 18 juni 1972 så var Sovjetunionen framme i sin tredje final, av fyra möjliga, Heyselstadion i Bryssel. Men Sovjetunionen gick återigen bet på att bärga sin andra titel då Västtyskland vann med klara 3-0. Matchvinnare var Gerd Müller som gjorde två av målen.

1976 – Tjeckoslovakien

EM-finalen 1976 blev den första att avgöras på straffar, när Tjeckoslovakien ställdes mot de regerande mästarna Västtyskland på Stadion Crvena Zvezda i Belgrad. Efter ordinarie matchtid så var resultatet 2-2 och som följdes av en mållös förlängning. Och straffläggningen var ett faktum.

I straffläggningen så blev tysken Uli Hoeness blev syndabock när han brände sin straff i den fjärde omgången. Därefter stegade Antonín Panenka upp och med sin kyliga straff skrev han in sig i historieböckerna och samtidigt bärgade EM-guldet till Tjeckoslovakien.

1980 – Västtyskland

Efter den förlorade finalen 1976 så tog Västtyskland tillbaka EM-titeln när det 1980 vann finalen över Belgien, på Stadio Olimpico i Rom. Denna gång kunde Västtyskland avgöra matchen under ordinarie matchtid. Men det blev en rysare in på slutminuterna och i den 88:e minuten så gjorde Horst Hrubeschsitt andra mål i matchen och det avgörande 2-1 målet.

1984 – Frankrike

I det andra mästerskapet i Frankrike så blev det äntligen full pott för fransoserna. Finalen spelades återigen på Parc des Princes i Paris och hemmanationen mötte då Spanien, som var ute efter sin andra titel. Men Frankrike kunde med två mål i den andra halvleken säkra sin första EM-buckla.

1988 – Nederländerna

I München 1988 så var Nederländerna framme i sin första EM-final där de ställdes mot Sovjetunionen. På Olympiastadion så kunde blev det återigen igen ett 2-0 resultat när Nederländerna säkrade titeln efter mål av Ruud Gullit och Marco van Basten. Målet av van Basten har blivit en riktig klassiker med en volley från snäv vinkel.

1992 – Danmark

Europamästerskapet 1992 spelades för första gången på svensk mark. Sverige nådde dock inte hela vägen till finalen men det gjorde Västtyskland som besegrade Sverige i semifinalen. I finalen så mötte Västtyskland Danmark som hade halkat in i turneringen på ett bananskal. Danmark skrällde sedan i finalen och vann mot Västtyskland med 2-0. Danmarks vinst var därmed den största EM-skrällen dittills.

1996 – Tyskland

Det första mästerskapet i England blev inte vad britterna hade hoppats på. Istället blev det Tjeckien och Tyskland som gjorde upp i finalen på Wembley Stadium i London. En final som slutade med en 2.1 seger till Tyskland, efter ett goalden goal på övertid.

2000 – Frankrike

Frankrike tog hem sin andra EM-titel när de besegrade Italien med 2-1 på De Kuip i Rotterdam. Italien såg dock länge ut att vinna under ordinarie matchtid men Frankrike kvitterade sent in på övertiden och därmed gick matchen till förlängning. Och inhopparen David Trezeguet avgjorde sedan finalen i den 103 minuten med ett goalden goal.

2004 – Grekland

Europamästerskapet 2004 var som upplagt för att ett stjärnspäckat Portugal, med Cristiano Ronaldo i spetsen, skulle gå hela vägen på hemmaplan. Det tog dem hela vägen till finalen där skrällagen Grekland väntade. Grekland som spelade en defensiv fotboll höll Portugal i schack och kunde avgöra finalen med en fast situation. Om Danmark seger 1992 var en knall så Greklands finalvinst på Estádio da Luz i Lissabon en rejäl bomb i motsvarighet.

2008 – Spanien

I EM 2008 så skull en nya era inledas när Spaniens gyllene generation besegrade Tyskland i finalen med 1-0, på Ernst-Happel-Stadion i Österrike. En vinst som inledde Spaniens dominans inom den internationella fotbollen.

2012 – Spanien

I mästerskapet 2012 så befästa Spanien sin dominans ytterligare. Laget släppte endast in ett mål under hela turneringen. Och i finalen, på Olympiastadion i Kiev, så vann Spanien över Italien med hela 4-0.

2016 – Portugal

Likt Europamästerskapet 2004 så var EM i Frankrike 2016 upplagt för att hemmanationen skulle gå hela vägen och äntligen bärga en EM titel efter långa väntan. Men precis som 2004 så ville det sig inte och istället så föll Frankrike på Stade de France mot Portugal. Efter två mållösa halvlekar så blev Éder en osannolik matchvinnare i den 109 minuten.

2021 – Italien

Fotbolls-EM 2020 sköts upp ett år på grund av covidpandemin, en turnering som firade 50 år av Europamästerskap. Upplägget av turneringen var speciell med hela 11 värdnationer totalt. Flest matcher spelades dock i England och så även finalen, på nationalarenan Wembley Stadium.

England tog sig också hela vägen till finalen, där de ställdes mot ett Italien som många inte trodde på inför turneringen. Allt var därmed uppdukat för att England äntligen skulle ro hem en landslagstitel, och på hemmaplan dessutom. Men Italien gör det man är bäst på. Och efter 1-1 efter full tid och övertid så vann de finalen på straffar. Värt att nämna är att England missade hela tre straffar, och levde därmed också upp till myten av ett landslag som faller igenom när det verkligen gäller.