Fotbolls-EM 2024: Analys av matcherna den 22 juni

Fotbolls-EM 2024: Analys av matcherna den 22 juni

Den 22 juni 2024 bjöd på en rad spännande matcher i Fotbolls-EM i Tyskland. Såväl förväntade som överraskande resultat präglade dagen. Här följer en detaljerad redogörelse för dagens matcher.

Georgien vs Tjeckien – 1-1

Det blev en dramatisk och fysiskt krävande match när Georgien och Tjeckien möttes på Volksparkstadion i Hamburg. Matchen slutade 1-1, där båda lagen visade stark karaktär trots några kontroversiella beslut.

Georgien tog ledningen i första halvlek genom en straff på övertid, säkerligen förvaltad av Georges Mikautadze. Straffen kom efter en turbulent första halvlek där Tjeckiens Adam Hložek hade ett mål bortdömt för hands. Gula kort delades generöst ut under matchens gång, vilket bidrog till den spända atmosfären.

I andra halvlek kvitterade Tjeckiens Patrik Schick efter ett välspelat anfall. Trots flera byten och taktiska förändringar från båda sidor, förblev resultatet oförändrat. De slovakiska oddsen antydde på förhand att Tjeckien var favoriter, men Georgien överträffade förväntningarna med en välorganiserad insats.

Turkiet vs Portugal – 0-3

Portugal visade sin styrka genom en övertygande seger mot Turkiet i Dortmund. Matchen slutade 3-0 till Portugals fördel, och deras dominans var tydlig från början till slut.

Bernardo Silva öppnade målskyttet i den 21:a minuten och endast sju minuter senare fördubblades ledningen genom ett självmål från Samet Akaydin. Portugals Bruno Fernandes satte spiken i kistan med ett mål i andra halvlek.

Turkiet kämpade hårt men hade svårt att skapa verkligt farliga chanser. Även om oddsen pekade på Portugals seger, var sättet de säkrade vinsten på anmärkningsvärt. Turkiet måste nu samla sig och fokusera på sin sista gruppspelsmatch för en chans till avancemang.

Belgien vs Rumänien – 2-0

Belgien fortsatte sitt säkra spel i Köln med en 2-0 seger över Rumänien. Youri Tielemans gav Belgien en drömstart redan i den andra minuten, vilket satte tonen för resten av matchen.

Kevin De Bruyne utökade ledningen i andra halvlek efter att Romelu Lukaku fått ett mål bortdömt för offside. Rumänien försökte hitta vägar tillbaka in i matchen men hade svårt att bryta igenom Belgiens försvar.

Med den här segern står Belgien nu starkt i grupp E, där alla lag är jämnt fördelade på poäng. Det återstår att se hur gruppen utvecklas, men denna match markerade Belgien som en klar kandidat att gå vidare.

Tabellställningen efter dagens matcher

I grupp F leder Portugal tävlingen med full pott efter två matcher, medan Turkiet, Tjeckien och Georgien tävlar om andraplatsen. Gruppen är jämn och varje poäng är avgörande för fortsatt avancemang.

Grupp E ser lika spännande ut med Belgien, Rumänien, Slovakien och Ukraina alla på tre poäng. Här kommer sista omgången att bli en riktig nagelbitare.

Fotbolls-EM 2024 fortsätter att leverera och vi kan förvänta oss fler spännande matcher i dagarna som kommer.