Fotbolls-EM 2024: Åttondelsfinaler och kommande matcher

Fotbolls-EM 2024: Åttondelsfinaler och kommande matcher

I juni 2024 börjar Fotbolls-EM:s åttondelsfinaler och det ser ut att bli en spännande start med flera heta matcher på schemat. Från den 29 juni kommer vi att få följa internationella stjärnor och formstarka lag som möts i storslagna uppgörelser. Låt oss ta en titt på de kommande matcherna.

Spelschema för åttondelsfinalerna

Schweiz vs Italien

Schweiz och Italien möts den 29 juni kl 18:00 på Olympiastadion Berlin. Italien gick vidare som grupptvåa bakom Spanien i en spännande grupp B, medan Schweiz säkrade en andraplats i grupp A. Historiskt sett har Italien haft övertaget, med en övertygande 3-0 seger i Fotbolls-EM 2021. De kommande åttondelsfinalerna ser ut att erbjuda en tajt kamp baserat på lagens form och tidigare möten. I VM-kvalet 2022 möttes lagen två gånger och båda matcherna slutade oavgjort. Spelbolagen ser Italien som favoriter.

Tyskland vs Danmark

Tyskland möter Danmark den 29 juni kl 21:00 på BVB Stadion Dortmund. Tyskland toppade tabellen i grupp A efter att ha visat imponerande spel, medan Danmark fick nöja sig med oavgjorda matcher i grupp C. Lagen har mötts flera gånger i vänskapsmatcher med blandade resultat, men Tyskland har en extra merit från deras senaste möte i EM 2012 där de vann med 2-1. Tyskland är tydliga favoriter i åttondelsfinalen baserat på deras form och tidigare framgångar.

England vs Slovakien

Den 30 juni kl 18:00 tar England emot Slovakien på Arena AufSchalke i Gelsenkirchen. England vann sin grupp och har historiskt sett haft övertaget mot Slovakien, senast i VM-kvalet 2018 där de vann båda matcherna. Slovakien fick kämpa för att ta sig vidare från gruppspelet som en av de bättre treorna. Oddsen talar klart till Englands fördel.

Spanien vs Georgien

Den 30 juni kl 21:00 ställs Spanien mot Georgien på Cologne Stadium. Spanien har varit starka genom hela turneringen och vann alla sina gruppspelsmatcher utan att släppa in ett mål. Georgien skrällde och slog Portugal med 2-0 i gruppen och säkrade en plats i åttondelsfinalerna. Tidigare möten har dock varit tydligt i Spaniens favör med övertygande segrar. Spanien går in som storfavoriter i detta möte.

Frankrike vs Belgien

Den 1 juli kl 18:00 möts Frankrike och Belgien i Düsseldorf Arena. Frankrike kom tvåa i sin grupp medan Belgien också fick med sig en andraplats. De senaste mötena har varit jämna bataljer med en dramatisk match i UEFA Nations League häromåret där Frankrike vände och vann med 3-2. På pappret är Frankrike favoriter, men Belgien har kapacitet att överraska.

Portugal vs Slovenien

Den 1 juli kl 21:00 möter Portugal Slovenien på Frankfurt Arena. Portugal säkrade gruppledning i grupp F, medan Slovenien fick kämpa sig vidare från grupp C. Historiskt har de mötts en gång i träningslandskap där Slovenien vann. Med storstjärnor som Cristiano Ronaldo i laguppställningen ses Portugal som klara favoriter.

Rumänien vs Nederländerna

Den 2 juli kl 18:00 möts Rumänien och Nederländerna på Fußball Arena München. Rumänien gick vidare som ett av de bättre treorna medan Nederländerna slutade trea i sin grupp. Tidigare möten har sett Nederländerna dominera, bland annat i VM-kvalet där de vann samtliga matcher mot Rumänien. Nederländerna är favoriter inför denna match.

Österrike vs Turkiet

Den 2 juli kl 21:00 spelas den sista matchen i åttondelsfinalerna mellan Österrike och Turkiet på Leipzig Stadium. Österrike har imponerat genom hela grupp D och slutade som gruppsegrare, medan Turkiet visade upp och nedgångar i grupp F. Deras tidigare möten har varit blandade, men de senaste åren har Österrike haft ett litet övertag. Matchen förväntas bli jämn.