Fotbolls-EM 2024: Resultat & Analys från Matchdagen 18 juni

Fotbolls-EM 2024: Resultat & Analys från Matchdagen 18 juni

Fotbolls-EM 2024 fortsätter att leverera spänning. Tisdagen den 18 juni bjöd på två intressanta matcher i grupp F: Turkiet vs Georgien och Portugal vs Tjeckien. Här är en detaljerad genomgång av matcherna och hur de påverkar tabelläget.

Resultat och Händelser

Den 18 juni bjöd på två händelserika matcher i Grupp F. Turkiet och Portugal klev av planen som segrare efter att ha besegrat Georgien respektive Tjeckien.

Match 1: Turkiet vs Georgien 3-1

Resultat: Turkiet 3 – Georgien 1
(1-1) (2-0)

Matchen på BVB Stadion Dortmund inleddes framför en passionerad publik. Turkiet slog snabbt till med matchens första mål i minut 25 genom M. Müldür. Dessvärre för Turkiets supportrar fick de snart se ett mål av K. Yıldız annulleras efter VAR-granskning, ett någorlunda kontroversiellt beslut.

Georgien lyckades kvittera i minut 32 genom G. Mikautadze efter en fint placerad passning från G. Kochorashvili. Matchen skärptes till med användandet av målfotografering och taktiska gula kort till Turkiets Abdülkerim Bardakcı och Georgiens Solomon Kvirkvelia.

I den andra halvleken tog Turkiet kommandot igen med ett mål av A. Güler på assist från K. Ayhan i minut 65. Slutligen satte K. Aktürkoğlu spiken i kistan med matchens sista mål i den 97:e minuten, assisterad av O. Kökçü. Turkiet säkrade därmed en viktig seger.

Utifrån förväntningarna var resultatet på många sätt väntat. Med odds som kraftigt lutade mot Turkiets fördel (58 % chans för Turkiet att vinna) var detta dock inte någon överraskning, men bra utförande från Turkiets sida bekräftade deras kapacitet.

Match 2: Portugal vs Tjeckien 2-1

Resultat: Portugal 2 – Tjeckien 1
(0-0) (2-1)

Matchen mellan Portugal och Tjeckien hölls på Leipzig Stadium under kvällssessionen. Första halvlek var mållös och tätt försvarad av båda sidor. 39:e minuten noterade ett gult kort för simulation av Rafael Leão, vilket satte en dämpad ton på de förväntade prestationerna.

Andra halvlek öppnades upp och Tjeckien kunde överraskande ta ledningen på 62 minuter genom ett mål från L. Provod, assisterad av V. Coufal. Portugal reagerade snabbt och till slut lyckades de kvittera genom ett oturligt självmål av Tjeckiens R. Hranáč.

Matchens dramatik intensifierades ytterligare när Portugal fick ett mål annullerat få minuter före full tid. I sista tilläggsminuten, var det Francisco Conceição som stod för matchens avgörande mål och säkrade tre poäng till Portugal. Kort efter sitt mål drog han även på sig ett gult kort.

Resultatet var i linje med förväntningarna, då Portugal gick in i matchen som favoriter med 65 % chans till seger. Detta var en viktig vinst i en grupp där varje poäng är kritisk.

Tabelläget efter 18 juni

Efter tisdagens matcher ser Grupp F ut som följer:

  • 1. Turkiet – 3 poäng
  • 2. Portugal – 3 poäng
  • 3. Tjeckien – 0 poäng
  • 4. Georgien – 0 poäng

Turkiet och Portugal delar förstaplatsen i tabellen med tre poäng var, vilket placerar dem i bra positioner för fortsatt avancemang. Tjeckien och Georgien behöver nu verkligen kämpa för att ha en chans att nå slutspelet.

Med dessa resultat är gruppens fortsättning mycket spännande och nästa omgång blir avgörande för många lag.