Inför Portugal – Wales

Portugal och Wales möts i den första semifinalen och därmed ska den första finalisten utses. EM-debutanten Wales har allt att vinna i denna match mot ett Portugal som jagar sin första final sedan finalförlusten mot Grekland 2004. Kikar vi på oddsen är Portugal given favorit hos spelbolagen.

Portugals fjärde semifinal

För Portugal är denna semifinal lagets fjärde på de fem senaste EM-turneringarna. Endast en gång har man gått vidare till final, i mästerskapet på hemmaplan 2004, en final man förlorade mot Grekland med 0-1. Den förlorade finalen 2004 var ett hårt slag för Portugal som sedan dess försökt att revanschera sig men inte nått hela vägen fram till en final. Semifinalen mot Wales är nu deras stora chans att nå en ny final och är på förhand favorit att göra så då Wales är ett sämre lag på pappret.

Stor press på Portugal att gå vidare till finalen

Pressen är nu stor på Portugal att gå vidare till finalen, efter den snöpliga förlusten på hemmaplan 2004. Detta mästerskap har inte varit deras bästa varken resultatmässigt eller kvalitetsmässigt. I gruppspelet så kryssade man sig fram i grupp f  mot Österrike, Ungern och Island och gick vidare till slutspelet som grupptrea.

Väl i slutspelet så vann Portugal mot Kroatien på övertid, efter att inte lyckats med ett enda avslut på mål inom ordinarie tid. Sedan besegrades Polen i kvarten efter 1-1 under ordinarie tid och sedan med straffar.

Portugal har kryssat i sex raka EM-matcher

Räknar man även med resultatet från semifinalen i EM 2012 så har Portugal sex raka EM-matcher som slutat oavgjort under ordinarie tid.

Matchen mot Polen var dock ett fall framåt spelmässigt för Portugal med ynglingen och den stora talangen Renato Sanches i startelvan. Något man kan ta med sig in i denna viktiga semifinal mot Wales.

Wales slog ut Belgien i kvarten

Wales har till skillnad från Portugal gjort ett bra mästerskap sett till förutsättningarna. Man vann grupp b före England, Slovakien och Ryssland och i åttondelsfinalen så kämpade man till sig en 1-0 seger mot Nordirland. Inför kvartsfinalen mot Belgien var Wales nederlagstippade av i stort sett alla men man utförde matchen på ett utomordentligt sätt och vann rättvist med 3-1 mot ett Belgien som hade stora problem med försvarsspelet.

Wales har allt vinna

Om pressen är stor på Portugal att gå vidare till finalen så är det tvärtom för Wales. Efter Islands seger mot England i åttondelsfinalen är Wales seger mot Belgien i kvartsfinalen den största skrällen i detta EM. Wales har kanske inte lika stor erfarenhet som Portugal av stora mästerskapsmatcher, då man gör sitt första EM, men man har allt att vinna i denna semifinal samtidigt som det vore ett tungt slag för Portugal om man inte går vidare.

Cristiano Ronaldo vs Gareth Bale

En match i matchen är helt klart mellan de två storstjärnorna Gareth Bale, i Wales, och Cristiano Ronaldo, i Portugal, som till vardags huserar i Real Madrids fruktade anfall.

Ronaldo har mångt och mycket varit anonym i detta EM men han visade styrka när han klev upp och satte den första straffen mot Polen och gjorde även de viktiga målen när det verkligen behövdes mot Ungern i den sista matchen i gruppspelet. Dock förväntar vi oss mycket mer från Ronaldo som har mycket kvar att bevisa.

Gareth Bale har varit en nyckelspelare för Wales så här långt. Med tre gjorde mål så skuggar han Antoine Greizmann i toppen av skytteligan.

Värt att notera är att Bale och Ronaldo är de två spelare som skjutit mest under EM.

Oddsen för att Ronaldo och Bale nätar

Cristiano Ronaldo: 2,23
Gareth Bale: 3,30

Oddsen är hämtade från Unibet

Portugal och Wales har aldrig möts i en tävlingsmatch tidigare

Portugal och Wales har aldrig mötts i en tävlingsmatch tidigare. Tre vänskapsmatcher har spelats genom åren med två vinster till Portugal och en till Wales. Två av matcherna spelades under 1940- och 50-talet och det senaste mötet var under sommaren 2000 och då vann Portugal med klara 3-0.

Tänkbara startelvor

Wales har ett tungt avbräck då den viktiga mittfältaren och storstjärnan Aaron Ramsey är avstängd mot Portugal. Avstängd är även Wales vänsterback Ben Davies.

I Portugal så kommer man sakna mittfältaren William Carvalho samt att Portugals mittback Pepe är småskadad. Det är också oklart om Adrien Silva kommer att bli redo mot Wales.

Portugal (4-4-2)

Patricio
Cedric – Pepe – Fonte – Guerreiro
Danilo – Mario – Silva – Sanches
Nani – Ronaldo

Wales (3-5-2)

Hennessey
Chester – A Williams – Collins
Gunter – Allen – Ledley – J Williams – Taylor
Bale – Robson-Kanu

Portugal klar favorit mot Wales om vi kikar på oddsen

Portugal har visat att man kan hänga kvar i turneringen trots att spelet inte alltid stämmer. Man har också en bättre trupp än Wales på pappret och framförallt mer erfarenhet. Därmed är det ingen överraskning att spelbolagen håller Portugal som favoriter och ett spel hos Unibet ger just nu 2,22 pengarna medan ett spel på Wales ger 4,10. Med tanke på Portugals historik med många kryssade matcher så kanske ett spel på ett oavgjort resultat inom full tid är intressant då det ger 3,05 gånger pengarna.

Räknar vi in övertid och straffar så är Portugal ännu större favorit att gå vidare då ett spel ger 1,52 gånger pengarna samtidigt som ett spel på Wales ger oddset 2,63 gånger pengarna.

GÅ TILL UNIBET FÖR ATT BETTA PÅ MATCHEN

Matchfakta Portugal – Wales

Avspark: onsdag 21:00
Plats: Stade de Lyon, Lyon
Kanal: TV4, C More Fotboll
Livestream: C More Play

Matchodds (1-X-2): 2,22 – 3,05 – 4,10
Att gå vidare (1-2): 1,52 – 2,63

Odds från Unibet