Inför Sveriges sista gruppspelsmatch mot Polen

Som vi kunde meddela redan igår så är Sverige tack vare resultaten i andra grupper redan klara för åttondelsfinal, men matchen mot Polen är trots det av största vikt. Det är en eventuell gruppseger vi spelar om, och placering i gruppen påverkar motståndet vi ställs emot i slutspelet.

Så vinner vi grupp E

Men innan vi på allvar börjar prata slutspel så väntar sista gruppspelsomgången. Sverige spelar mot Polen i St Petersgrad samtidigt som Spanien drabbar samman med Slovakien hemma i Sevilla. Inför avgörandet leder Sverige gruppen på sina fyra poäng, Slovakien har tre, Spanien två och Polen en poäng.

Förutsättningarna är relativt enkla. Om Sverige slår Polen ikväll, då vinner Sverige truppen. Om det blir kryss i båda kvällens matcher i grupp E, då vinner Sverige truppen. Men om resultaten blir andra än så, då blir det mer av en matematisk fråga. Bland annat kan det komma att landa i målskillnader, gjotda mål eller så kallade fair play-poäng som tilldelas ett lag vid gula- och röda kort. Men blir det Svensk vinst, så blir det även gruppseger. Såhär ser vinnaroddsen för Grupp E ut just nu hos Unibet:

Möjliga motståndare i en åttondelsfinal

Även här finns det ett par olika utfall, då bara fyra av sex grupper spelat färdigt. Störst oklarhet kring motståndet råder om Sverige vinner sin grupp, då det ännu inte är säkert vilka grupptreor som kommer ta sig vidare till slutspel. Men det vi kan säga är att om Sverige vinner sin grupp, så kommer motståndet bestå av Tjeckien, Ukraina eller Finland. Definitivt något att föredra.

För motståndarna är nämligen klara för de lag som blir tvåa och trea i Sveriges grupp. Och där är motståndet, åtminstone på papper, betydligt tuffare. Trean ställs nämligen mot Belgien i åttondelen – som kammade full pott i gruppspelet och besitter vassa målskyttar som Lukaku. Tvåan ställs istället mot Kroatien, som blev näst bäst i världen när VM avgjordes i Ryssland 2018.

Mycket hänger med andra ord på kvällens match mot Polen. Men blir det tre pinnar, då ser det ljust ut för de blågula. Avspark i matchen mot Polen sker 18:00, och sänds på TV4.