Italien EM-mästare efter straffavgörande

EM-finalen mellan England och Italien blev historisk på många sätt, men inte på det sättet som England hade hoppats. Istället för en historisk EM-titel till England så blev Italien historisk efter en 53 år lång väntan på ett nytt EM-guld.

Historien började att skrivas redan i den andra minuten när Luke Shaw gav England ledningen, det snabbaste målet någonsin i en EM-final. England fick den perfekta starten på matchen men just längre den första halvleken led så backade man hem allt mer. Och till slut hade Italien allt initiativ i matchen men resultatet stod sig i halvtid.

Matchbilden i den andra halvleken var densamma som i slutet av den första. England backade hem och gav Italien bollinnehavet och satsade på kontringar. Efter två snabba byten, efter 10 minuter, så såg Italien lite vassare ut.

Italien kom allt närmare ett mål och i den 67 minuten var Leonardo Bonucci framme, efter en rörig situation, och stötte in kvitteringen. Bonucci skrev därmed in sig i historien som den äldsta målskytten i en EM-final. Italien fortsatte att ha initiativet efter målet men matchen gick till förlängning.

Förlängningen passerade förbi

Förlängningen präglades av skador och spelare som låg ned. England försökte att sticka upp och hota men det var egentligen lite försent att ändra matchbilden och gå från defensiv inställning till offensiv och en straffläggning väntade.

Till historien ska det nämnas att med mindre än två minuter kvar av förlängningen så valde Englands förbundskapten Gareth Southgate att byta in Marcus Rashford och Jadon Sancho, mer om det senare.

Straffmissar i drivor

Italien fick inleda straffläggningen och de för två straffarna satte båda lagen. Men i den andra rundan så slog Andrea Belotti en svag straff som Pickford kunde rädda och fördel England. En fördel som förvaltades direkt av Harry Maguire. Därefter gick allt utför för engelsmännen.

Inbytte Rashford och Sancho missade de två efteförljande straffarna för England och ridå ned. För Italien stegade straffspecialisten Jorginho fram och kunde avgöra finalen, men bollen gick i stolpen och i famnen på målvakten.

19-årige Bukayo Saka fick därefter chansen att rädda kvar England men pressen var för stor. Straffen var svag och Gianluigi Donnarumma gick åt rätt håll och kunde enkelt plocka bollen och ge Italien titeln. Senast Italien vann en EM-titel var för 53 år sedan och ingen nation har tidigare behövt vänta så länge mellan två EM-guld.

Nytt engelskt trauma

Detta var England chans. ”Football’s coming home” löd det. Man skulle skaka av sig straffavgörandet mot Tyskland på hemmaplan 1996 med en titel i detta mästerskap som skulle avgöras på Wembley Stadium. Gareth Southgate blev straffsumpare 1996 och nu skulle han få upprättelse som förbundskapten för detta landslag. Istället blev det en final där man föll på eget grepp och ett nytt straffavgörande att hänga upp sig på.

Italien tillbaka i finrummet

För Italiens del är man tillbaka i finrummet igen. Efter att ha missat VM senast så var det inte många som höll dem som favoriter inför detta mästerskap. Det går inte annat än att tänka tillbaka på VM 2006 då situationen var likartad, men med oddsen emot sig så gick man hela vägen och vann finalen mot Zinedine Zidanes Frankrike. Hatten av till Italien som spelade en underhållande fotboll rakt igenom hela mästerskapet.