Jon Dahl Tomasson ny förbundskapten för Sveriges herrar

Efter mycket om och men har vi äntligen en ny förbundskapten för herrlandslaget, dansken Jon Dahl Tomasson.

Jon Dahl Tomasson har officiellt utnämnts till ny förbundskapten för Sveriges herrlandslag i fotboll. Den 47-årige danskens anställning markerar en historisk vändpunkt då han blir det svenska herrlandslagets första utländska förbundskapten.

Tomasson, som har en imponerande meritlista både som spelare och tränare på internationell nivå och uttryckte sin entusiasm över det nya uppdraget:

”Det är en stor ära för mig att leda Sverige. Jag ser fram emot att arbeta med spelarna, möta supportrarna och bidra till framgångar på och utanför planen,” sade han.

Hans första uppdrag blir att leda laget i vänskapsmatcherna mot Portugal och Albanien i mars, vilket introducerar en ny era för det svenska herrlandslaget. Tomasson, tillsammans med den nyutnämnda assisterande förbundskaptenen Remy Reijnierse, börjar sina uppdrag den 1 mars, med kontrakt som löper över VM-kvalet 2026, med automatisk förlängning vid avancemang till VM.

Tomasson kommer närmast från en position som huvudtränare för Blackburn i engelska Championship och har tidigare lett Malmö FF till SM-guld och spel i Champions League. Hans erfarenhet som spelare inkluderar 110 landskamper för Danmark och framgångar i klubbar som Feyenoord och Milan.

Andrea Möllerberg, generalsekreterare för Svenska Fotbollförbundet, och fotbollschef Kim Källström har båda uttryckt sin tillfredsställelse med rekryteringen av Tomasson:

”Hans bakgrund och fotbollsfilosofi ligger helt i linje med våra ambitioner för landslaget. Vi är övertygade om att hans ledarskap kommer att leda oss mot nya framgångar,” sade Källström.

Tomassons tillträde förväntas inte bara bringa en ny taktisk inriktning till laget utan också stärka den internationella profilen och erfarenheten inom det svenska fotbollslandslaget.

Vad innebär utnämningen av Tomasson?

Utnämningen av Tomasson är inte bara historisk på så vis att Blågult får sin första utländska förbundskapten. Utnämningen innebär också ett skifte när det gäller spelstil. Av Tomasson kan vi förvänta oss en mer offensiv och attackorienterad fotboll. Något som jag tycker skulle passa många av de unga och spännande offensiva talangerna som både finns i landslaget just nu men som också ska slussas in framöver.

Källa: Svenskfotboll.se