Kryss mot Norge i en märklig tillställning

Precis som vi hade tippat så kryssade Sverige borta mot Norge under gårdagen i EM-kvalet. Dock blev slutresultatet hela 3-3 och matchen blev inte riktigt som vi hade trott.

Ekdal tillbaka men Lustig kom inte till start

Startelvan mot Norge blev som förväntad. Albin Ekdal var redo för spel och klev in på mittfältet bredvid Kristoffer Olsson, med Sebastian Larsson och Viktor Claeson på kanterna. Mikael Lustig kom dock inte till start efter skadan mot Rumänien och ersattes som vanligt av Emil Krafth. I övrigt var startelvan densamma som mot Rumänien med Quaison och Berg på topp.

Bra svensk första halvlek men Norge gjorde målet

Sverige var det helt klart bättre laget i den första halvleken och såg ut att ha full kontroll på matchen. Norge hade visserligen en nick i ribban efter 15 minuters spel men i övrigt så var det Sverige som tryckte på. Men fotbollen är inte alltid logisk.

Som en käftsmäll så tog Norge ledningen i den 41 minuten. En misslyckad rensning slutade med ett norskt inlägg från högerkanten som resulterade i en minst sagt rörig situation där både Robin Olsen och de svenska backarna var helt bortspelade. Bollen hamnade till slut vid Björn Johnses fötter som från nära håll kunde stöta in 1-0. Dock visade reprisbilderna att målet borde dömts bort för offside.

Vi vet dock att detta landslag aldrig viker ned sig och 0-1 i halvtid kändes inte helt omöjligt att vända med tanke på de positiva vibbarna från Sveriges offensiv i en första halvleken.

Norge utökade ledningen och chockar Sverige

Det som var en jakt på en kvittering blev istället en mardröm. 14 minuter in på den andra halvleken så tappade Ekdal bollen på mittplan och Norge ställde om snabbt. Återigen var Sveriges backar bortspelade när inlägget kom från högerkanten och Norges stora stjärna Joshua King nickade in tunga 0-2.

Detta svenska landslag skulle, som tidigare nämnt, inte vika ned sig när det blev hett om öronen. Och vändningen började i den 70 minuten då Viktor Claesson gjordes ned i Norges straffområde. Straffspecialisten Andreas Granqvist stegade upp men stod för en svag straff doch målvakten fick upp en hand. Men inte bättre än returen gick rakt ut till en framstormande Claesson som gjorde reduceringsmålet.

Efter 2-1 så växlade Sverige upp och förde spelet helt och hållet och Norge tjongade mest bort bollen och hoppades att den skulle nå King högst upp. Och visst när en väl nådde rätt adress så gjorde Crystal Palace-spelaren livet surt för de svenska backarna.

Sverige skulle dock få till en kvittering i den 86 minuten. Claesson fick avancera med bollen och levererade den till Quaison som avslutade utanför straffområdet och gick in bakom en chanslös Rune Jarstein via en norsk spelare.

Efter målet så blev det lite Hawaii-fotboll. Norge insåg helt plötsligt att de måste gå framåt samtidigt som Sverige inte slog av på takten. Det skulle resultera i ett nytt samarbete mellan Claesson och Quaison till 3-2. Quaison skarvade in ett stenhårt inlägg från Claesson och den makalösa vändningen var ett faktum. Klockan stod då på 91 minuter och Sverige skulle nu bara spela av matchen.

Ett långt avbrott senare, på grund av en svensk skada på Kristoffer Olsson, gjorde att de tre minuterna rann iväg. När domaren blåste igång spelet så var det utannonserat att Norge hade en minut på sig att kvittera. Och Norge lyckades skrapa fram sin första hörna i matchen under den minuten. Med matchens sista spark så nådde inlägget, Zlatans tidigare lagkamrat i LA Galaxy, Ola Kamara som helt omarkerad kunde nicka in 3-3.

Kort summering

Om man ska analysera denna match så kan man konstatera att alla skador påverkade Sverige väldigt mycket. Defensivt såg man vilsna ut och positioneringen var inte vad den borde. Till skillnad från i VM förra sommaren så fick man inte bort inläggen och försvarsinsatsen på hörnan i slutet var inte heller vad man borde kunna förvänta sig.

Offensivt så såg det dock återigen bra ut. Quaison har blivit den målgöraren som Sverige saknat och även Alexander Isak gjorde återigen ett piggt inhopp som bådar gott för framtiden. Claesson var som alltid nyttig och det var också Berg även om han återigen blev mållös.

Jag tror varken Lars Lagerbäck eller Janne Andersson är nöjda med hur matchen utspelades sig. Det är ju egentligen två landslag som har en defensiv utgångspunkt och tre insläppta vardera är anmärkningsvärt.

Nästa samling om två månader

Nästa samling för EM-kvalet är om två månader. Då kommer Sverige först att möta Malta på hemmaplan den 7 juni och därefter är det ett tungt bortamöte mot Spanien den 10 juni. Tills dess hoppas vi att alla de svenska spelarna är skadefria och att Victor Nilsson Lindelöf är tillbaka i försvaret.