Kvartsfinalsmötena är klara, och Sveriges EM-resa är över

Visst blev det ett blågult firande i Glasgow igår kväll, men tyvärr inte för den svenska fanskaran. Ukraina var det lag som fick bäst utdelning i gårdagens åttondelsfinal, och för Sverige innebär det att drömmen om EM-medalj är över för den här gången.

Danielsson fick se rött

Sverige hade till synes matchen i sina händer, och när vi gick in i halvtidsvila med ställningen 1-1 kändes det fortfarande relativt bra i maggropen. Resultatet kom även att stå sig under andra halvlekens 45 minuter, trots att Forsberg dundrade bollen i Ukrainas målram mer än en gång. Nära, men andra halvlek blev till slut mållös.

Den stora vändpunkten i matchen kom sedan i första förlängningskvarten. Sverige hade precis genomfört tre byten, när allt plötsligt gick snett. Backjätten Marcus Danielson kom in snett i en närkamp, med dobbarna först. Han träffade Ukrainas Besedin rakt mot knät, och i repriserna som rullade kunde man tydligt se att träffen tog både hårt och illa. Samma repriser fick domaren se på VAR-skärmen, varpå han sträckte sig efter det röda kortet i bröstfickan. Sverige var nu en man kort.

Och till slut blev mantappet helt enkelt för tungt. I den första övertidsminuten i den andra förlängningskvarten letade sig bollen återigen in bakom Robin Olsen. Matchen var förlorad, och EM-drömmen krossad.

Spännande kvartsfinaler med flera skrällar

Ukraina kommer alltså få spela kvartsfinal i Rom. I den matchen kommer man ställas mot England, som tidigare under gårdagskvällen besegrat Tyskland med 2-0. Ett tufft motstånd, och ännu tuffare med tanke på att Besedin efter tacklingen från Danielson tvingats lämna den Ukrainska truppen. Oddsen på den matchen ser i nuläget ut såhär hos Bethard:

Ukraina – England
1 –
8.75 X – 4.35 2 – 1.42

Men allt kan hända i EM, bollen är som bekant rund.

För vi går trots allt mot kvartsfinaler utan Frankrike. Utan Portugal. Utan Tyskland. Flera av stornationerna har redan ramlat av, och ersatts av uppstickande nationer som inte visat sina motståndare någon hänsyn.