Lagen som är vidare till EM

Under tisdagskvällen så spelades de sista matcherna i gruppspelet i EM-kvalet och därmed är det nu klart vilka 20 nationer som har tagit hand om direktplatserna till EM i Frankrike.

Fotbolls-EM i Frankrike nästa sommar kommer att vara det största någonsin. Tidigare har endast 16 nationer kvalat till turneringen men denna sommar är det hela 24 nationer som kommer att delta.

Frankrike är givetvis direktkvalificerade som hemmanation och nu är det klart vilka 19 nationer som tog hem direktplatserna från gruppspelet i kvalet. De fyra resterande platserna gör åtta lag upp om i ett play-off, med bland annat Sverige.

När det denna gång var ”lättare” än någonsin att kvala så innebär det också en rad debutanter i VM-sammanhang då Nordirland, Island, Wales, Slovakien och Albanien kommer alla att delta i sitt första EM-slutspel. Österrike har dessutom kvalat in till ett EM för första gången på egen hand, efter att ha varit direktkvalade till EM på hemmaplan i 2008.

Anmärkningsvärt är att England gick igenom kvalet obesegrat och med tio raka vinster, som enda nationen med full pott.

VM-bronsmedaljören Holland gjorde som många andra VM-treor genom tiderna och misslyckades i det följande kvalet till EM och gick inte ens vidare till play-off från kvalgrupp A.

Alla nationerna som är klara för fotbolls-EM i Frankrike

Albanien
Belgien
England
Frankrike (direktkvalificerad som arrangör)
Island
Italien
Kroatien
Nordirland
Polen
Portugal
Rumänien
Ryssland
Schweiz
Spanien
Tjeckien
Turkiet
Tyskland
Wales
Österrike