Malta & Spanien 3-3

Tre poäng, tre gjorde mål och tre insläppta mål. En förväntad vinst och en förväntad förlust. Så kan vi summera denna samlingen i juni i EM-kvalet. Sverige har fortfarande grepp om andra platsen i gruppen och förutsättningarna inför fortsättningen är goda.

Sverige har fortfarande allt i sina egna händer efter EM-kval-samlingen i juni. Dock är det andra platsen som ligger närmast till hands efter den tunga förlusten mot gruppfavoriten Spanien. Malta städades av på ett säkert sätt med klara 3-0. Alexander Isak fick hoppa in och näta, och införliva allas förväntningar. Så långt allt bra.

Men den defensivt inriktade insatsen mot Spanien höll inte hela vägen. Spanien vann till slut med 3-0 efter två slarviga straffar, som man inte får orsaka i mot ett så starkt motstånd. Kanske hade resultatet blivit annorlunda med Lindelöf och Granqvist där bak. Men det får framtiden utvisa när Sverige tar emot Spanien på Friends Arena senare i kvalet.

Insatsen mot Spanien kommer inte gå till historieböckerna med positiva ordalag. Sverige hade i stort sett inget offensivt och föll igenom defensivt på slutet. Ur Sverige ögon sett så var denna match en av de sämre på väldigt länge.

Det fanns dock positiva saker att hämta ur matchen mot Spanien. Roblin Olsen stod för ett flertal högklassig räddningar och höll Sverige kvar i matchen väldigt längre. Detta trots hans dystra säsong i Roma.

Mittbackarna Helander och Jansson stod ändå för stabila insatser, speciellt den senare, även om Helander stod för en rejäl miss när han orsakade straffen. Men förutom det så var de rätt placerade många gånger och såg till att Spanien inte kunde kapitalisera på alla de hörnor de fick.

Nästa samling

Nästa samling är i september och då kommer Sverige att möta Färöarna och Norge den femte respektive åttonde. Och Sverige är klar favorit i båda dessa matcher där 6 poäng skulle i stort sett innebära att EM-platsen är säkrad. Med Sverige – Norge som nyckelmatch. Då hoppas vi att Sveriges skadesituation är bättre.

5/9 20:45 Färöarna – Sverige

8/9 20:45 Sverige – Norge