Matchdag 18 i Fotbolls-EM 2024: Kvartsfinaler med fokus på Spanien-Tyskland och Portugal-Frankrike

Matchdag 18 i Fotbolls-EM 2024: Kvartsfinaler med fokus på Spanien-Tyskland och Portugal-Frankrike

På fotbolls-EMs matchdag 18 spelas två spännande kvartsfinaler där Spanien möter Tyskland och Portugal tar sig an Frankrike. Med historiska rivaliteter och starka lag på planen, lovar dagens matcher att leverera spänning.

Matcher på dagens schema

  • Spanien vs Tyskland (Grupp B) 18:00 TV4, TV4 Play
  • Portugal vs Frankrike (Grupp F) 21:00 SVT1, SVT Play

Spanien vs Tyskland

Den 5 juli 2024 står Spanien och Tyskland inför en avgörande kvartsfinal på Stuttgart Arena. Båda lagen har imponerat i turneringen hittills, och de senaste inbördes mötena pekar på en jämn match. För bara två år sedan möttes lagen i VM där det slutade 1-1. Ännu tidigare, i Nations League, vann Spanien övertygande med 6-0 i 2020/21, vilket visade deras offensiva styrka. Spanjorerna kommer från en framgångsrik gruppspelsfas där de vunnit alla sina matcher, inklusive en imponerande seger mot Italien med 1-0. De besegrade även Georgien med 4-1 i åttondelsfinalen, vilket stärker deras position som favoriter.
Tyskland å andra sidan har varit stabila i turneringen. De toppade grupp A och eliminerade Danmark i åttondelsfinalen med 2-0. Historiska möten har i många fall slutat oavgjort, vilket skapar förväntningar om en tuff och jämn kamp. Dock gör Spaniens starka form dem tippade att ha en något större chans att gå vidare till semifinalerna.

Portugal vs Frankrike

Senare på kvällen möts Portugal och Frankrike i ännu en högintressant kvartsfinal, denna gång i Hamburgs Volksparkstadion. Historien mellan dessa två lag är rik och omfattar flera betydelsefulla matcher. Den mest minnesvärda är EM-finalen 2016 där Portugal segrade med 1-0 efter förlängning. Senaste mötet i EM 2021 slutade 2-2, vilket indikerar att matchen kan bli lika jämn och dramatisk.
Portugal har visat styrka under turneringen med två segrar och en förlust i gruppspelet. Deras defensiv och offensiv har balanserat varandra väl, vilket de bevisade genom att säkra en plats i kvartsfinalen efter en mållös match mot Slovenien i åttondelsfinalen som avgjordes på straffar. Frankrike, å sin sida, har kommit igenom en tuff grupp och slog ut Belgien med 1-0 i åttondelsfinalen.
Frankrike anses något starkare enligt oddsanalytiker, baserat på deras prestationer hittills. Portugiserna har dock chockat världsfotbollen tidigare och kan mycket väl göra det igen. Med stora spelare på båda sidor kan kvartsfinalen bli en av turneringens mest minnesvärda.

Summering

Dagens kvartsfinaler i Fotbolls-EM 2024 bjuder på högdramatiska och potentiellt avgörande matcher mellan några av Europas bästa lag. Med Spanien och Tyskland i en stark rivalitet och Portugal som åter ser ut att överraska Frankrike, står mycket på spel för alla inblandade. Det blir fotboll av högsta klass som ingen vill missa.