Matchdag 8 i Fotbolls-EM 2024 – Matcher i Grupp D och Grupp E

Matchdag 8 i Fotbolls-EM 2024 – Matcher i Grupp D och Grupp E

Den åttonde matchdagen i Fotbolls-EM 2024 bjuder på tre intressanta matcher som spelas i Grupp D och Grupp E. Här får vi bland annat se Polen möta Österrike, Nederländerna ta sig an Frankrike, samt Slovakien ställas mot Ukraina. Flera av dessa matcher har potential att vara avgörande för lagens fortsatta möjlighet att avancera till slutspelet.

Matchschema för dagen

  • Slovakien vs Ukraina, Grupp E, SVT1, SVT Play
  • Polen vs Österrike, Grupp D, SVT2, SVT Play
  • Nederländerna vs Frankrike, Grupp D, SVT1, SVT Play

Slovakien vs Ukraina

Den första matchen för dagen spelas mellan Slovakien och Ukraina i Grupp E, med avspark klockan 15:00 i Düsseldorf Arena. Slovakien kommer in i denna match med tre poäng efter sin seger mot Belgien, medan Ukraina fortfarande är poänglösa efter en förlust mot Rumänien. Detta gör matchen extra viktig för Ukraina, som är i stort behov av poäng för att ha en chans att avancera vidare.

Historiskt sett har dessa två lag mött varandra flera gånger med blandade resultat. I Nations League 2018/19 vann Slovakien den senaste kampen med hela 4-1, medan Ukraina tog hem segern i matchen dessförinnan med 1-0. Tidigare kvalmatcher till Fotbolls-EM har också bjudit på täta kamper, så denna match förväntas bli jämn.

Oddsen pekar på en liten fördel för Ukraina, men Slovakien kan å andra sidan ta med sig självförtroende från sin öppningsmatch och tidigare inbördes möten. Med tanke på lagens tabellpositioner är denna match avgörande för bägge lagens framtid i turneringen.

Polen vs Österrike

Vidare under dagen ser vi Polen ta sig an Österrike klockan 18:00 på Olympiastadion i Berlin. Båda lagen förlorade sina öppningsmatcher vilket gör att de står utan poäng efter en spelad match. Detta ökar insatserna ytterligare för bägge lagen som kommer att söka tre poäng för att hålla sina hopp om avancemang vid liv.

Historiskt sett har mötena mellan Polen och Österrike varit täta. De senaste EM-kvalmatcherna slutade med en seger för Polen och ett oavgjort resultat. Dessa tidigare möten indikerar att även dagens match kan bli en tajt affär.

I de inledande matcherna visade Polen viss potential men förlorade med 1-2 mot Nederländerna. Österrike å sin sida förlorade med 0-1 mot Frankrike. Baserat på tidigare resultat och oddsen anses Österrike ha en liten fördel, men Polen har kapaciteten att överraska.

Nederländerna vs Frankrike

Dagens mest efterlängtade match är troligtvis mötet mellan Nederländerna och Frankrike, som startar klockan 21:00 på Leipzig Stadium. Nederländerna ligger i toppen av Grupp D efter sin seger mot Polen, medan Frankrike delar platsen efter en 1-0-seger mot Österrike.

Dessa lag har en rik historik av heta möten. Under senaste EM-kvalet vann Frankrike båda mötena, inklusive en övertygande 4-0-seger. Även i Nations League har de haft jämna kamper med segrar åt båda håll. Oddsen lutar något mer i Frankrikes favör, men Nederländerna har bevisat att de kan hantera pressen i sådana här matcher.

Matchens utfall kommer att bli avgörande för vilken väg dessa lag tar vidare in i slutspelet. En seger skulle säkra en plats i åttondelsfinal för det vinnande laget, medan en förlust kan komplicera vägen framåt.

Sammanfattningsvis bjuder matchdag 8 på tre matcher fyllda av historia, rivalitet och potential för storartade prestationer. Med insatserna höga för alla lag kan vi förvänta oss en dag full av dramatik och spännande fotboll.