Portugal bärgade guldet i skrällarnas EM

Fotbolls-EM i Frankrike bjöd på överraskningar in i det sista. I gårdagens final var det Portugal och inte förhandsfavoriten Frankrike som tog hem guldet efter ett övertidsmål.

Detta har verkligen varit skrällarnas EM. Ungern som gruppvinnare, Nordirland till åttondelsfinal, Island till kvartsfinal och Wales till semifinal var svårtippade resultat.

Gårdagen final bjöd också på en riktig skräll när Portugal vann över Frankrike. Inför mästerskapet så var Frankrike en toppfavorit att vinna medan oddsen var flera gånger högre på Portugal som segrare. Inför finalen var Portugal också uträknat och ett spel gav mer än dubbelt så mycket tillbaka hos spelbolagen. När Portugal dessutom fick sin storstjärna Ronaldo skadad tidigt i matchen ja då sjönk oddsen ännu mer på att Frankrike skulle ta hem titeln, men så blev det inte.

Kort om finalen

Frankrike inledde finalen bäst. Men efter att Ronaldo lämnat planen, cirka 20 minuter in, så slappnade Frankrike av något och bjöd in Portugal som nu ändrade spelsystem från 4-4-2 till 4-5-1 och fokuserade än mer på att släppa till ytor.

I den andra halvleken så gjorde Frankrike två byten för att få fart på laget igen och man skapade några farliga chanser men utan att få in bollen bakom Patricio som stod för en kanonmatch. Greizmann hade bland annat en nick från nära håll, som han borde sätta, men den gick över.

I förlängningen var de två trötta lag och det var Portugal som skapade de hetaste chanserna. I den andra förläningskvarten så satte man en frispark i ribban och bara minuten senare så chockade Eder arrangören och hemmapubliken med att göra 1-0 till Portugal. Därefter blev det en intensiv jakt på en kvittering men Frankrike skapade inte mycket och Portugal kunde bärga titeln.

Portugals första EM-titel

Portugiserna grät av lycka över sin första EM-titel och att man fick revansch från den snöpliga finalförlusten mot Grekland 2004. Fransoserna grät av sorg över att man inte motsvarat förväntningarna i denna final och bjudit hemmapubliken på den titel som många hade hoppats på och förväntat sig.

Nu är fotbolls-EM över för denna gång och vi tackar alla om följt oss!