Regeländringar inför EM

Från och med den första juni så gör FIFA en del ändringar i regelverket vilket kommer att påverka hur domarna kommer att döma i fotbolls-EM.

Direkt efter att FIFAs nya president Gianni Infantino tillträdde så lovade han förändringar inom fotbollen och nu har man reviderat och skrivit om stora delar av regelverket. Förändringar som kommer att gälla från och med den första juni och direkt påverka fotbolls-EM. Notera dock att dessa ändringar kommer att gälla från och med år 2017 för alla nationella ligor förutom Allsvenskan, Superettan och Damallasvenskan som kommer att inför det nya regelverket från och den 9 juli.

Det nya regelverket berör en mängd olika punkter och regelboken har skrivits om för att göra reglerna tydligare och för att minska möjligheten att göra egna tolkningar av reglerna. Detta för att både underlätta för domaren men även för spelarna.

FIFA gör också regeländringar som kommer att ha en direkt inverkan på fotbollen, se nedan.

  • Regeln kring målschansutvisning i straffområdet har reviderats och försvararen som orsakar målchansutvisningen får inte längre rött kort om försvararen försöker nå bollen men fäller spelaren istället. Om den försvarande spelaren håller i eller på något annat sätt avsiktligt förhindrar spelaren att nå bollen så tillämpas det röda kortet.
  • Om en spelare har skadats, med ett gult eller rött kort som följd, så behöver inte den skadade spelaren lämna planen efter att en behandling har genomförts.
  • Hands som som inte förhindrar ett mål eller som inte stör ett anfall ger inte längre en varning.