Resultat från Fotbolls-EM 2024 den 1 juli

Resultat från Fotbolls-EM 2024 den 1 juli

Den första juli 2024 bjöd på två spännande åttondelsfinaler i Fotbolls-EM som hölls i Tyskland. Frankrike tog sig an Belgien i Düsseldorf medan Portugal mötte Slovenien i Frankfurt. Här följer en detaljerad genomgång av matcherna och resultaten.

Frankrike vs Belgien – Düsseldorf Arena, Düsseldorf

Den första åttondelsfinalen på spelschemat var den mellan Frankrike och Belgien i Düsseldorf. Matchen slutade 1-0 till Fransmännen efter en spännande tillställning. Förväntningarna var höga på båda lagen, och oddsen pekade på en knapp fördel för Frankrike.

Matchen startade hektiskt, med tre gula kort för Frankrike under den första halvan. Både Aurélien Tchouaméni, Antoine Griezmann och Adrien Rabiot varnade under de första 24 minuterna för olika regelbrott. Trots detta slutade första halvlek mållös.

Den andra halvleken såg flera byten. För Frankrike byttes Marcus Thuram ut för Randal Kolo Muani i 62:a minuten, medan Belgien tog ut Loïs Openda för Orel Mangala minuten senare. Tempot i matchen ökade och spänningen likaså.

Den avgörande händelsen kom i 85:e minuten då en belgisk försvarare, Jan Vertonghen, råkade styra in bollen i eget mål, vilket resulterade i matchens enda mål. Ett olyckligt ögonblick för Belgien som kämpade hårt för att kvittera, men Frankrike lyckades hålla undan resten av matchen.

Trots sina ansträngningar och ett sista byte där Yannick Carrasco och Timothy Castagne ersattes av Dodi Lukebakio och Charles De Ketelaere, kunde belgierna inte förändra matchens utgång. Frankrike avancerar således till kvartsfinal efter en match som i stora drag motsvarade förväntningarna, även om resultatet måste vara bittert för Belgien.

Portugal vs Slovenien – Frankfurt Arena, Frankfurt am Main

Senare på kvällen möttes Portugal och Slovenien i Frankfurt. Matchen blev en riktig rysare som gick till straffar efter att ingen av lagen lyckats göra mål under ordinarie tid och förlängning.

Den första halvan av matchen var ganska lugn, med få händelser. Sloveniens Vanja Drkušić och Žan Karničnik fick varningar i den 32:a respektive 37:e minuten. Både Portugal och Slovenien genomförde sedvanliga byten i andra halvlek men ingen av anfallares eller mittfältare kunde hitta nätmaskorna trots flera chanser.

I förlängningen ökade intensiteten ytterligare. Slovenien gjorde två byten, bland annat kom veteranen Josip Iličić in. Varningarna kom tätt, både med Jon Gorenc Stanković och Jaka Bijol varnade för fouls. Trots försöken lyckades varken Portugal eller Slovenien spräcka nollan under de två förlängningshalvorna.

Straffläggningen började med att Josip Iličić missade första straffen för Slovenien. Därefter lyckades Cristiano Ronaldo och Bruno Fernandes sätta sina straffar för Portugal. De slovenska spelarnas missar, däribland Benjamin Verbič, kombinerat med Bernardo Silvas mål säkrade Portugals avancemang med 3-0 i straffarna.

Ett resultat som i slutändan känns välförtjänt med tanke på Portugals dominans under större delen av matchen. Oddsen var också klart på Portugals sida, men matchens utveckling visar att inget ska tas för givet i fotboll.