Resultat och analyser från Fotbolls-EM 2024, den 6 juli

Resultat och analyser från Fotbolls-EM 2024, den 6 juli

Den 6 juli 2024 bjöd på två spännande kvartsfinalmatcher i Fotbolls-EM, där England och Nederländerna tog sig vidare till semifinal efter hårda strider mot Schweiz respektive Turkiet. Vi sammanfattar de viktigaste händelserna.

England vs Schweiz: En dramatisk kvartsfinal

Matchen mellan England och Schweiz i Düsseldorf Arena blev en riktig nagelbitare. England gick segrande ur striden efter ett jämnt resultat på 2-1, där matchen till sist avgjordes genom straffar. Första halvlek avslutades mållöst trots intensivt spel från båda sidor. Schweizaren Fabian Schär drog på sig ett gult kort redan i den 32:a minuten, vilket påverkade Schweiz försvarspel. England å sin sida gjorde inte heller något större intryck, även om Harry Kane fick ett gult kort för hårt spel i 67:e minuten.

Det var i den 75:e minuten som matchen tog fart. Schweizaren Breel Embolo, med assist från Dan Ndoye, satte matchens första mål. England svarade snabbt, och tre minuter senare kvitterade Bukayo Saka, assisterad av Declan Rice.

Trots flera byten och taktiska ändringar hos båda lagen, kunde ingen avgöra matchen under ordinarie tid eller övertid, vilket ledde till straffar. Manuel Akanji misslyckades med sin straff för Schweiz, vilket gav England ett övertag. De engelska spelarna Cole Palmer, Jude Bellingham, Bukayo Saka, Ivan Toney och Trent Alexander-Arnold var säkra i sina straffar, vilket resulterade i en 5-3 seger för England.

Ett oväntat resultat med tanke på att oddsen tilldelade Schweiz en mindre vinstchans. Men England visade sin styrka och tog sig vidare till semifinal.

Nederländerna vs Turkiet: En andra halvlek av dominans

Senare samma dag möttes Nederländerna och Turkiet på Olympiastadion i Berlin i en match som också slutade 2-1. Turkiet överraskade många genom att ta ledningen redan i första halvleken. Det var landslagets första mål som kom i 27:e minuten, något som sänkte moralen hos det holländska laget tillfälligt.

Men Nederländerna var starkare i den andra halvleken. Med två mål inom loppet av tio minuter mellan 64:e och 74:e minuten, visade de varför de betraktades som favoriter med 62% vinstchans enligt oddsen. Dessa två mål satte punkt för matchen och skickade hem Turkiet från turneringen.

Resultatet var väntat med tanke på att Nederländerna historiskt sett presterat bra i större turneringar. Dock var det anmärkningsvärt att Turkiet kunde pressa Nederländerna så hårt i första halvleken.

Vad väntar härnäst?

Efter denna intensiva matchdag är det nu semifinalerna som står för dörren. England och Nederländerna tar varsin plats och väntar spänt på vilka deras motståndare kommer att bli. Hela Europa håller andan inför nästa omgång i denna spännande turnering.