Seger mot Slovenien och tung förlust mot Norge

I UEFA Nations League är Sverige nu halvvägs igenom de fyra matcher som spelas i juni. Med seger borta mot Slovenien och en tung hemmaförlust mot Norge som resultat.

Trots alla skador och problem för landslaget så blev det en 2-0 seger mot Slovenien. En seger som inte var självklar med tanke på alla lägen som slovenerna fick. Men Robin Olson i målet såg till att målnollan stod kvar samtidigt som slovenerna inte visade upp någon imponerande kvalité i avsluten. Det första målet kom på en straff som Emil Forsberg satte säkert bakom storstjärnan Jan Oblak i målet. Och 2-0 kom i slutskedet av matchen när Dejan Kulusevski fick möjlighet att kontra mot trötta slovener.

Efter segern mot Slovenien så väntade Norge på Friends Arena. Sverige hade inte förlorat mot Norge på över 17 år och hemma på Friends är Sverige vanligtvis svårslagna. Fler skador på backsidan innebar dock ett nytt mittbackslås mot Norge, med Alexander Milošević som klev in bredvid Joakim Nilssom. Och det såg skakigt ut.

Sverige gjorde ingen bra första halvlek mot Norge som kantades av ett straffmål signerat Erling Haaland. Dock var det en högst tveksam straff när Morten Thorsby föll lätt i den 18 minuten. I den andra halvleken så inledde Sverige klart bättre och ett mål låg länge i luften. Men istället så kunde Norge kontra in 2-0 i den 69 minuten genom Haaland, som kom fri efter att Joakim Nilsson halkat. Haaland hade därefter fler chanser att fullborde sitt hattrick men Robin Olsson rädde Sverige. Sverige fick ett tröstmål på övertid när inbytte Anthony Elanga placerade in bollen utifrån, efter ett snyggt kombinationsspel med Kulusevski.

Nja efter de två matcherna finns det mer att hämta från Sverige. Janne Anderssons nya 4-3-3 uppställning lämnar i mångt och mycket en del att önska. Men samtidigt har Sverige skador defensivt och många bortfall som inte gör saken bättre heller.

Härnäst är det Serbien som väntar hemma på Friends. En match som kommer att bli minst lika tuff som mot Norge. Och nu lämnar även Alexander Milosevic samlingen på grund av skada vilket innebär att Sverige kommer att få ytterligare ett nytt mittbackspar mot Serbien på fredag, avspark är klockan 20:45. Dessutom saknas både Emil Krafth och Kulusevski som båda är avstängda. Nya spelare som kallats in till samlingen är försvararen Daniel Sundgren, till vardags i grekiska Aris, samt anfallaren Christoffer Nyman i IFK Norrköping.