Storförlust mot Portugal i Tomassons första landskamp

Under gårdagen var det premiär ”för det nya landslaget” under ledning av Jon Dahl Tomassons, i bortamötet mot Portugal i Guimarães. Men det blev ingen smekmånad för den nya förbundskaptenen och en tung 2-5 förlust.

På Afonso Henriques i Guimarães tog Portugal emot Sverige i Jon Dahl Tomassons första landskap.

0-3 i halvtid

Inför mötet var det snack från Tomasson om att Sverige skulle spela en mer offensiv och modig fotboll. Men mot ett skickligt Portugal så var det kanske lite väl naivt att tro att det skulle funka. Sveriges höga presspel funkade inte och Portugal kunde gång på gång spel sig igenom. Det var klasskillnad helt enkelt.

Portugal, utan storstjärnan Cristiano Ronaldo, ledde med 3-0 efter första halvleken. 4-0 kom också 10 minuter in på den andra halvleken.

Sverige kunde kort därefter reducera genom Viktor Gyökeres, till vardags i den portugisiska klubben Sporting CP, efter ett fint inspel från Emil Holm som gav ett öppet mål.

Bara minuter efter Sverige reducering så snodde Portugal åt sig bollen och i en omställning kunde Gonçalo Ramos göra Portugals femte mål för kväll.

Sverige skulle dock få ett tröstmål på slutet genom doldisen Gustav Nilsson.

Albanien nästa

Även om Tomassons nya landslag gick på en plump direkt så kan man inte dra för stora växlar av det. Bortamatch mot ett av de bättre nationerna i världen är tuff motståndare. Och komma in som ny förbundskapten och implementera ett nytt spelsätt tar tid. Mot ett bollskickligt Portugal blev man helt enkelt straffade för bristerna i spelet.

Nu blickar vi framåt mot nästa anhalt, Albanien hemma på Friends Arena på måndag kl 19:00. En match där vi förväntar oss ett klart bättre Sverige och seger.