Sverige klara för åttondel!

Redan efter två spelade gruppspelsomgångar har Sverige, med matchen mot Polen kvar att spela, redan nu säkrat en plats i åttondelsfinalerna av EM 2021. Under gårdagen avgjordes resultaten för grupp B och C, där alla resultat landade i svensk favör.

Fyra poäng räcker för avancemang

Det har räknats, spekulerats och dividerats ända sedan trepoängaren mot Slovakien. Räcker Sveriges fyra poäng för avancemang? Efter att två av grupperna spelat färdigt under gårdagskvällen är det nu helt avgjort – de fyra poängen räcker.

Belgien vinner ohotat grupp B med hela nio poäng, efter att under gårdagen ha besegrat Finland. Danmark slog Ryssland med 4-1 hemma på Parken, vilket resulterar i att de tre andra lagen i gruppen slutar på tre poäng. Danmark hankar sig vidare till slutspel tack vare sin positiva målskillnad, och Finland landar som trea. Från grupp C avancerar Nederländerna och Österrike, och Ukraina landar som trea på tre poäng. En tredje plats på fyra poäng räcker med andra ord för Sveriges del – då de fyra främsta treorna från de sex grupperna går vidare till åttondel.

Allt kvar att spela för

Vad innebär då detta för Sveriges del? Givetvis kan vi fira ännu ett slutspelsavancemang i ett stort mästerskap – men det finns fortfarande mycket att spela om. Desto högre upp i grupptabellen man landar, desto enklare motstånd ställs man emot i åttondelen. Åtminstone på pappret.

Men ännu är flera av grupperna inte avgjorda, så det går bara att spekulera i vilka motståndare Sverige kan komma att ställas mot i slutspelet. Det enda vi kan vara säkra på är att en vinst mot Polen med största sannolikhet vore gynnsamt. Just nu talar oddsen hos Bethard för att det kommer bli en jämn drabbning:

Sverige – Polen
1 – 
2.90 X – 3.40 2 – 2.55

Matchen spelas imorgon, onsdag, på Gazprom Arena i Ryssland. Avspark är klockan 18:00 och matchen sänds på TV4.