Sverige vann komfortabelt över Ryssland och avancerar nu till Division A

Sverige stod för en stabil insats mot Ryssland i gårdagens avgörande möte i Nations League. Det var dock ett skadedrabbat Ryssland som inte kunde ta fram den där extra energin som behövdes och Sverige vann med klara 2-0.

Gårdagens avgörande möte mot Ryssland på Friends Arena var Sveriges match från start till slut. Defensiven satt, som vanligt, och offensivt hotade man gång på gång. Och målen kom. I den 41 minuten gjorde Victor Nilsson Lindelöf sitt andra landslagsmål i karriären efter en tilltrasslad hörna.

I den andra halvleken så gjorde sedan Marcus Berg det förlösande 2-0-målet i den 72 minuten, som punkterade matchen. Målet var Bergs första på 400 dagar i landslaget och vi kan ju hoppas att det nu lossnar för Berg som har haft en del oflyt.

I Nations League innebär vinsten att Sverige toppar Grupp 2 i Division B. Gruppsegernger Sverige en rad fördelar. Först och främst flyttas man upp till Division A i nästa upplaga av Nations League samt att man får en extra livlina om man misslyckas i det sedvanliga EM-kvalet och tar då plats i Division B-slutspelet där en EM-plats ligger i potten. Sverige får också 23 miljoner i för gruppsegern och för att man deltar i Division A säsongen 2020/01.

I ett eventuellt Division B-slutspel så kan Sverige ställas mot Bosnien, Danmark och Ukraina som alla vann sina grupper.

Efter segern mot Turkiet så stod det klart att Sverige kommer att ta en plats i den andra potten i lottningen till EM-kvalet. Och än bättre blev det efter att Polen kryssade mot Portugal igår. Polen kommer nu att hamna i den första potten och knuffar därmed ned Tyskland till den andra potten. Vilket i sin tur gör att Sverige inte kan hamna i samma grupp som, vanligtvis svårslagna,  Tyskland i EM-kvalet.