Sverige vann planenligt mot Rumänien

Sverige tog som väntat tre poäng i premiären mot Rumänien. En match där Sverige var det helt klart bättre laget i första halvlek men man vann med andan i halsen med 2-1. Dessutom åkte man på nya skador och bortfall inför Norge-matchen.

Med en rad skadade spelare och med Victor Lindelöf Nilsson borta så fick Janne Andersson göra en del ändringar i den annars så spikade startelvan. Bland annat så kom Albin Ekdal inte till start och därmed fick Sebastian Larsson och Kristoffer Olsson bilda innermittfält med Emil Forsberg och Viktor Claesson som yttrar. På topp så fick Robin Quaison ta plats bredvid Marcus Berg. En mycket annorlunda elva med andra ord.

Sverige inledde matchen med ett kanonlägen men Marcus Berg fick inte till det. Det fick dock Quaison som gjorde 1-0 i den 33 minuten. Och sju minuter senare fick Claesson tid att placera in 2-0. Ett resultat som stod sig till den andra halvleken.

Rumänien bytte in Claudio Keserü i halvtid och efter bara 8 minuter på planen så kunde han nicka in 2-1. Ett mål som de svenska backarna inte kan vara helt nöjda med då han fick stå helt omarkerad mellan tre svenska spelare.

Sverige såg inte lika vassa ut som i den första halvleken även om man dominerade matchen spelmässigt. Alexander Isak var närmast med en kvittering när han hoppade in strax innan fulltid. Det var också otroligt nära att Rumänien chockade Sverige i slutminuten men Robin Olsen stod rätt och kunde blockera ett avslut från nära håll.

Tre poäng med andan i halsen

Trots en stark första halvlek där Sverige såg ut att ha full kontroll så tog man tre poäng med andan i halsen. Rumänien är kanske inte ett världslag men som ändå visade att man inte kan viftas bort. Och bortamatchen i detta kval har potential att bli en rysare.

Nya skador och bortfall inför Norge-matchen

Tre poäng och fina insatser från bland annat Olsson och Quaison att glädja åt. Men det finns också mycket som oroar inför Norge-matchen. Mikael Lustig gick ut skadad redan efter 20 minuter och har en högst osäker status inför Norge-matchen. Än värre är lagets stora stjärna Emil Forsberg lämnade truppen med en skadekänning som det officiella skälet. Dock talas det om osämja med Janne Andersson.

Sverige har nu mycket att reda ut till tisdagens möte mot Norge. En match som kommer att bli mycket tuffare. Norge är mycket mer disciplinerat vilket de visade mot Spanien, där man föll med ”bara” 1-2. Och framförallt Forsbergs kreativitet kommer verkligen att saknas. Forsberg var inblandad i båda de svensk målen mot Rumänien och var som alltid mycket nyttig offensivt.