Sveriges förutsättningar efter vinsten mot Schweiz i dam-EM

Sverige tog en knapp 2-1 seger mot Schweiz i den andra rundan av gruppspelet. Sverige gjorde en svag första halvlek som Schweiz gick segrande ur. Men svenskorna gjorde det klart bättre i andra halvlek och gjord både 1-1 i den 53 minuten, genom Fridolin Rolfö och 2-1 i den 79 minuten genom Hanna Bennison. Dessutom borde nog Sverige haft ytterligare ett mål tillskrivet som blev bortdömt efter en knapp offside.

Det bortdömda målet kan i slutändan ha stor inverkan på utgången av gruppen. Samtidigt som Sverige vann över Schweiz så gjorde Nederländerna detsamma mot Portugal med 3-2. Nederländerna toppar nu gruppen på samma poäng och målskillnad som Sverige men med fler gjorda mål.

Redan nu är det klart att grupptvåan kommer att möta stornationen Frankrike, som redan vunnit sin grupp. I den sista omgången gäller det nu för Sverige att vinna mot Portugal och göra fler mål än Nederländerna för att toppa gruppen. Skulle det bli så att Sverige och Nederländerna hamnar på samma målskillnad och antalet gjorda mål då är det gula och röda kort som avgör. Sverige har än så länge 0 i den kategorin medan Nederländerna har fyra gula kort.