Tung förlust mot Österrike – Sveriges EM-chanser är nu små

Efter 5-0 segern mot Estland så var det bäddat för att de svenska herrarnas skulle följa upp med en ny seger, hemma på Friends Arena mot Österrike. En match som man också verkligen behövde vinna för att en EM-chans skulle vara realistisk.

Bra första halvlek av Sverige

I den första halvleken så såg det också ut som att man tagit med sig det positivt från Estlands-matchen. Sverige tryckte gång efter annan på offensivt och gav inte Österrike mycket utrymme. Chanserna duggade också tätt från svenskt håll men målen kom aldrig.

Sverige dominerade första halvleken fullständigt mot ett Österrike som hade svårt att freda sig. I den andra halvleken så replikerade Österrike med att göra en snabbt mål, när den notoriska målskytten Michael Gregoritsch fick ostört nicka in ledningsmålet. Och några minuter senare så gjorde veteranen Marko Arnautović 2-0 på en kontring, när Sverige tappade bollen.

Målen knäckte Sverige

Efter målen så såg Sverige slagna och desperata ut men hade inte gett upp. Det fanns fortfarande tid kvar även om Sverige behövde göra tre mål för att ta de tre viktiga poängen. Hoppet släcktes dock helt när Österrike fick en straff i den 69 minuten som Marko Arnautović förvaltade till 3-0.

Sverige gjorde byten och gjorde ändå ett försök att komma i kapp. Men ett mål i den 90 minuten, av Emil Holm, var inte nog och mer än så blev det inte.

Det blev en tung 1-3 förlust som nu innebär att de svenska herrarna ”bara” tagit 6 poäng på fem spelade matcher, hela sju poäng färre än både Österrike och Belgien i toppen av tabellen. Tre omgångar återstår av kvalet vilket innebär att Sverige endast har 9 poäng kvar att spela om.

Mycket talar för att Sverige missar EM

Teoretiskt sett så har Sverige fortfarande en chans att komma i kapp. Men då krävs seger mot Belgien i nästa omgång, på bortaplan, samtidigt som Belgien tappar minst fyra poäng på de matcher som återstår därefter.

Sammanfattningsvis så var detta Sverige sista chans på en EM-biljett. Allt talar i alla fall för det. Och det är mycket som också talar för att Janne Andersson har gjort sitt för landslaget, om Sverige nu missar EM.