U21-EM 2017 i Polen

U21-EM 2017 kommer denna sommar att arrangeras av Polen. Ett mästerskap som kommer att spelas mellan den och spelas mellan den 16 till 30 juni. Sverige är regerande mästare, efter vinsten mot Portugal i Tjeckien 2015, och har ännu en gång lyckats ta sig genom ett tufft kval.

Nytt upplägg med tolv deltagande nationer i U21-EM

Nytt för årets mästerskap är att man utökar från åtta nationer till tolv och med ett nytt upplägg för gruppspelet. I gruppspelet kommer de tolv nationerna nu att delas in i tre grupper istället för två, med fyr lag i varje grupp. Trots att man utökat antalet lag som deltar i U21-EM så är det fortfarande bara fyra lag som går vidare till semifinalerna i slutspelet. Från de tre grupperna är du nu endast gruppettorna som säkrar en plats i slutspelet och den sista platser tilldelas den bästa tvåan.

Schemat, datumen och programmet

Programmet för U21-EM innehåller ett inledande gruppspel som efterföljs av ett slutspel med två semifinaler och en final. Gruppspelet kommer att spelas mellan den 16-24 juni och slutspelet drar igång vid 27 juni med de två semifinalerna, som spelas under en och samma dag, och med finalen som kommer att avgöras den 30 juni.

Sverige kommer inleda mästerskapet i grupp A där man möter England (som slog ut Sverige 2009), hemmanationen Polen samt Slovakien.

Hela spelschemat och alla matcher hittar du här >

Grupperna i U21-EM

Grupp A
Sverige
Slovakien
Polen
England

Grupp B
Spanien
Serbien
Makedonien
Portugal

Grupp C
Danmark
Italien
Tjeckien
Tyskland

Kolla in de aktuella tabellerna här >

Vinnaroddsen på U21-EM 2017

Så vila nationer är favoriter att vinna U21-EM och har Sverige någon chans om vi kikar på oddsen?

Tittar vi på U21-EM oddsen från Unibet så har vi ingen solklar favorit. De tvåfaldiga vinnarna Spanien ges ett nästan lika högt odds som Tyskland. Därefter är finalisterna från 2015 Portugal som är tre i listan framför England. Sverige hittar vi långt ned i listan på ett lika högt odds på hemmanationen Polen.

Och visst det kommer att bli ett svårt U21-EM för Sverige om man ska försvara titeln.

Tyskland 3,75
Spanien 4,00
Portugal 7,50
Italien 10,00
England 12,00
Polen 15,00
Sverige 15,00
Danmark 21,00
Serbien 21,00
Tjeckien 26,00
Slovakien 34,00
Makedonien 41,00

Odds från Unibet >

Sveriges trupp till U21-EM

Truppen som Håkan Ericson förfogar över ser otroligt intressant ut på pappret med några spelare i internationella klubbar som Simon Tibbling, Carlos Strandberg, Joel Asoro men även allsvenska stjärnspelare som Gustav Engvall, Pawel Cibicki och Kerim Mrabti.

Värt att nämna är att flera spelare är kvar efter att Sverige tog guldet 2015. Två spelare som fått stort genombrott efter guldet är John Guidetti och Victor Nilsson Lindelöf, båda givna i A-landslagets trupp.

Målvakter
Anton Cajtoft, Jönköpings Södra
Pontus Dahlberg, IFK Göteborg
Tim Erlandsson, Athletic Eskilstuna

Försvarare
Franz Brorsson, Malmö FF
Filip Dagerstål, IFK Norrköping
Pa Konate, Malmö FF
Adam Lundqvist, IF Elfsborg
Joakim Nilsson, IF Elfsborg
Isak Ssewankambo, Molde
Jacob Une Larsson, Djurgårdens
Linus Wahlqvist, IFK Norrköping

Mittfältare/anfallare
Amin Affane, AIK
Joel Asoro, Sunderland
Pawel Cibicki, Malmö FF
Niclas Eliasson, IFK Norrköping
Gustav Engvall, Djurgårdens
Alexander Fransson, Basel
Melker Hallberg, Kalmar FF
Kerim Mrabti, Djurgårdens
Kristoffer Olsson, AIK
Carlos Strandberg, Westerlo
Muamer Tankovic, AZ Alkmaar
Simon Tibbling, Groningen

OS-plaster på spel

Det är inte bara den ärovörda titeln som står på spel i U21-EM, utan fyra platser till OS stå också på spel och kommer att tilldelas de fyra semifinalisterna. Går dock England vidare till semifinal så kommer en OS-plats att avgöras genom ett extra kval mellan de två grupptreorna, eftersom England inte deltar i OS utan går under Storbritannien.