Zlatan avslutar karriären – fem mål vi minns

I dagarna meddelade Zlatan att han avslutar fotbollskarriären. Han lämnar efter sig en landslagskarriär som Sveriges främsta målskytt och över 30 titlar.

Skadorna satte till slut stopp för Zlatan som vid 41 år meddelade att hans fotbollskarriär nu är över. Sista matchen för det svenska landslaget var inhoppet mot Belgien i EM-kvalet tidigare i våras. Och hans sista klubb blev AC Milan.

”Zlatan är den bästa spelaren Sverige någonsin har sett. Han är en extraordinär atlet och idrottsman, en unik fotbollsspelare. Vi är alla tacksamma för att han valde att komma tillbaka till landslaget 2021,” sa förbundskapten Janne Andersson.

Framgångsrik karriär

Zlatan Ibrahimovićs karriär har varit enastående. Efter att ha lämnat Malmö FF för Ajax i unga år, för en då rekordsumma, fortsatte han att samla över 30 titlar och hundratals mål i några av Europas mest prestigefyllda klubbar. Hans långa och framgångsrika karriär inkluderar 122 matcher och 62 mål för svenska landslaget, mer än någon annan spelare i historien. Vid sitt senaste inhopp mot Belgien var Ibrahimović 41 år, fem månader och 21 dagar gammal, vilket gör honom till det svenska landslagets äldsta spelare genom tiderna.

Ibrahimović har vunnit ett imponerande antal utmärkelser, inklusive 12 guldbollar, varav tio i rad. Även i en era av svenskt fotboll med stjärnor som Henrik Larsson och Fredrik Ljungberg, står Zlatan ut med sin ikonstatus som oöverträffad i svensk fotbollshistoria. Och i prisskåpet har han över 30 titlar att stoltsera med, inte minst en rad ligatitlar i Serie A, La Liga, Ligue 1 och en Europa League-titel.

”Zlatan har gett oss så många underbara minnen genom åren,” kommenterade Janne Andersson. ”På en mer personlig nivå, har jag fått lära känna honom och jag respekterar honom enormt. Jag har alltid hävdat att svensk fotboll bör utnyttja Zlatans enorma erfarenheter och ledarskap i framtiden, förutsatt att han själv vill det.”

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare för Svenska Fotbollförbundet, framhöll också Ibrahimovićs betydelse för svensk fotboll:

”Zlatan Ibrahimović har gett svensk fotboll så många oförglömliga ögonblick. Ingen svensk fotbollsspelare har kommit i närheten av vad Zlatan har åstadkommit för sin sport och sitt land. Zlatans karriär är på sådan nivå att den bör betraktas som ett mästerverk och ett svenskt världsarv.”

”När Zlatan nu väljer att avsluta sin karriär, lämnar han ett outplånligt intryck på svensk fotboll. Men vår starka relation med honom kommer inte att sluta här. Vi går bara in i en ny fas.”

Många minnesvärda mål för landslaget

Zlatans lyskraft och karisma på och utanför planen har varit oöverträffad i en svensk kontext. På planen har han bjudit på minnesvärda och viktiga mål, både i klubblag och i landslaget.

Landslagskarriären omfattar 122 landskamper och 62 mål vilket gör honom till den herrspelare som gjort flest mål i landslagets historia. Det finns många oförglömliga ögonblick under hans blågula karriär, och här har vi samlat några av de mest minnesvärda målen han gjorde i landslaget.

Första landslagsmålet

Den 7 oktober 2001 debuterad Zlatan för landslaget på Råsunda, ackompanjerad av publiken som skanderade hans namn. Tackade för förtroendet genom att göra sitt första landslagsmål, en framspelning av Fredrik Ljungberg, i matchen mot Azerbajdzjan. Matchen slutade med en svensk seger, 3-0.

Spektakulärt mål mot Ungern i VM-kvalet

Under VM-kvalet 2005 mot Ungern kommer få svenska fans att glömma den dramatiska avslutningen där Ibrahimović avgjorde med ett skott i övre hörnet efter 90 minuter. Hans sena mål gav Sverige till slut en plats i VM 2006 i Tyskland.

Volleyskott mot Frankrike i EM 2012

Även om Sverige redan var utslaget ur EM 2012, efter förluster mot Ukraina och England, skapade Zlatan Ibrahimović ett minnesvärt ögonblick när han sköt ett volley-mål mot Frankrike. Det blev en meriterande seger mot stornationen Frankrike med 2-1.

Klacken mot Italien i EM 2004

Zlatan stod för ett riktigt mästerverk när han kvitterade mot Italien i EM-gruppspelet 2004. I en oorganiserad situation i det italienska straffområdet klacklobbade Zlatan Ibrahimović in 1-1 sent i matchen. En poäng som till slut innebar att både Sverige och Danmark tog sig vidare på Italiens bekostnad, efter att ha spelat 2-2 i den avslutande gruppspelsmatchen.

Cykelsparken mot England

På invigningen av Friends Arena levererade Zlatan Ibrahimović ett konstverk mot världsnationen England. När han slog till med cykelspark långt utifrån som den utrusande målvakten fick se, snöplig, segla in. Det var inte bara målet som utmärkte insatsen mot England. Då han krönte invigningen av den nya arenan med sitt fjärde mål den kvällen. En insats som gav eko ut i fotbollsvärlden och som troligen till slut gav Zlatan chansen att spela i engelska Premier League för Manchester United.