8 nationer klara för spel i EM 2024

8 nationer klara för spel i EM 2024
Fotbolls-EM 2024 kommer att spelas i Tyskland

Efter förra omgången av EM-kvalet så står det klart att åtta nationer är först ut att göra Tyskland sällskap i herrarnas fotbolls-EM nästa sommar. Åtta nationer som återigen är med i turneringen efter deltagande i EM 2020.

Skottland och Spanien vidare – men inte Norge

Från kvalgrupp A är både Spanien och Skottland vidare, med 15 poäng varder. Och Norge med sina 10 poäng kan därmed inte komma i kapp och är därmed utslagna. Norge får hoppas på playoff istället.

Sex raka segrar tar Frankrike vidare

I kvalgrupp B har Frankrike tagit sex raka segrar och är därmed vidare. Den andra platsen delas just nu av Nederländerna och Grekland. Men den förstnämnda innehar andraplatsen pga bättre tie-breaker och med en match mindre i bagaget så talar de mesta för att de tar sig vidare.

England vidare – tufft läge för Italien

I kvalgrupp C är det föga förvånande England som toppar gruppen, med fem segrar och en oavgjord. Den andra direktplatsen gör mästarna Italien och Ukraina upp om. Sannolikt avgörs den andra platsen i den sista omgången, då de möts.

Turkiet klar men har inte säkrat gruppsegern

Turkiet är vidare från kvalgrupp D, med 5-1-1 efter sju spelade matcher. Gruppsegern är ännu inte säkrad. Men både Wales och Kroatien är båda sex poäng efter i kampen om den andra direktplatsen.

Belgien och Österrike vidare på Sveriges bekostnad

Som bekant är Belgien och Österrike vidare från grupp F, men det är inte helt avgjort vem som blir ett eller tvåa. Och det innebär att Sverige inte kan ta sig vidare, inte heller genom playoff på grund av resultaten i Nations League.

Portugal vidare med full pott

Sist men inte minst så har Portugal tagit sig vidare med full pott i kvalgrupp J, med 24 poäng efter åtta segrar.

De är vidare till fotbolls-EM 2024

NationFrån
SpanienKvalgrupp A – Etta el Tvåa
SkottlandKvalgrupp A – Etta el Tvåa
FrankrikeKvalgrupp B – Etta
EnglandKvalgrupp C – Etta
TurkietKvalgrupp D – Etta el Tvåa
BelgienKvalgrupp F – Etta
ÖsterrikeKvalgrupp F – Etta el Tvåa
PortugalKvalgrupp J – Etta el Tvåa
De åtta lagen som är först ut att göra Tyskland sällskap i fotbolls-EM 2024.