EM-kvalet

I tidigare turneringar har samtliga lag som kvalificerat sig till fotbolls-EM gjort det genom EM-kvalet. Inför fotbolls-EM 2020 har det dock skett vissa förändringar, och det är nu bara 20 av de 24 lagen som kommer kvalificera sig till slutspelet genom EM-kvalet.

Resterande fyra platser kommer tilldelas de lag som lyckas bäst i UEFAs nya satsning Nations League. Nations League har skapats för att ersätta många av de träningsmatcher som vanligtvis spelas under hösten, och har ett upplägg som gör det lättare för lägre rankade lag att ta sig till fotbolls-EM.

Upplägget av EM-kvalet

Med anledning av UEFA Nations Leagues införande kommer EM-kvalet inför 2020 års turnering att se lite annorlunda ut än tidigare år. Totalt kommer 55 lag att delta i kvalet och dessa kommer delas upp i tio olika grupper. Fem av grupperna kommer innehålla fem lag, och övriga fem grupper kommer innehålla sex lag. Lagen kommer seedas baserat på UEFAS Nations League ranking.

Eftersom mästerskapet 2020 kommer arrangeras av olika städer runtom Europa är det inte någon värdnation som är direktkvalificerad till mästerskapen, utan alla lag kommer behöva kvala. I EM-kvalet inför 2020 års turnering är det de lag som placerar sig som etta och tvåa i de olika grupperna som kommer gå vidare till EM. Totalt är det alltså 20 lag som kvalificerar sig till huvudturneringen genom EM-kvalet.

Komplett spelschema för EM-kvalet >

Tabellerna för EM-kvalet >