Österrike – Sverige matchguide & startelvor

Österrike – Sverige matchguide & startelvor
Arenan i Wien där Österrike och Sverige kommer att mötas i EM-kvalet.

Österrike och Sverige gör upp i EM-kvalet, i en otroligt viktig match. Med en komplett match guide där jag bland annat går igenom förutsättningarna och startelvorna i mötet. Samt ger dig mitt speltips på matchen och tipsar dig om vilket odds jag kommer att spela på i detta rykande möte.

Matchinfo

 • Vad: EM-kval, herrar, grupp F.
 • Var: Ernst Happel-stadion, Wien.
 • När: Avspark 20.45, tisdag.
 • TV: C More, TV6, Viaplay.
 • Domare: Marco Guida, Italien.

Läget i kvalgruppen

 • Österrike, som spelat en match mer (3), toppar gruppen med sju poäng.
 • Belgien ligger på andra plats med fyra poäng, följt av Sverige på tredje plats med tre poäng.
 • Estland och Azerbajdzjan har en poäng vardera.

Svenska nyheter

 • Albin Ekdal är tillbaka i träning med laget och förväntas vara redo att spela om han blir uttagen.

Möjlig svensk startelva

Robin Olsen – Linus Wahlqvist Egnell, Isak Hien, Victor Nilsson Lindelöf, Martin Olsson – Mattias Svanberg, Albin Ekdal, Samuel Gustafson, Emil Forsberg – Dejan Kulusevski,, Alexander Isak

Förbundskapten: Janne Andersson.

Motståndet – Österrike

 • Österrike visade sin styrka genom att spela 1-1 mot Belgien i Bryssel.
 • Laget har ett starkt kollektiv med individuell spets.
 • Håll särskilt koll på Marcel Sabitzer från Bayern München, som nyligen var utlånad till Manchester United. Han är aktuell från start mot Sverige trots att han genomgick en knäoperation i maj.
 • David Alaba från Real Madrid är en av Österrikes mest profilerade spelare och kommer att göra sin 101:a landskamp i mötet mot Sverige.
 • Österrike kommer att vara utan målvakten Heinz Lindner (opererad tumör) och Konrad Laimer (fotskadad).

Möjlig österrikisk startelva:

Alexander Schlager – Stefan Posch, Philipp Lienhart, David Alaba, Maximilian Wöber – Patrick Wimmer, Nicolas Seiwald, Xaver Schlager, Christoph Baumgartner – Marko Arnautovic, Michael Gregoritsch.

Förbundskapten: Ralf Rangnick.

Tidigare möten

 • Sverige har haft svårt mot Österrike i tidigare kval till mästerskap, med förluster i VM-kvalet både 1997 och 2013. Dessa förluster spelade en avgörande roll för att Sverige missade slutspelen i Frankrike och Brasilien.
 • Senaste mötet slutade 1-1, i EM-kvalet 2014.

Matchens betydelse

 • Matchen har enorm betydelse för båda lagen.
 • Om Sverige inte tar poäng finns risken att Österrike kommer att snuva dem på en plats i EM-slutspelet nästa år.
 • Vid förlust måste Sverige vinna mot Österrike hemma i september och förmodligen ta poäng borta mot Belgien för att ha chansen att kvalificera sig.

Om arenan

 • Ernst Happel-stadion i Wien är en klassisk fotbollsanläggning.
 • Arenan, som tidigare hette Praterstadion, har genomgått ombyggnader och renoveringar.
 • Den döptes om till Ernst Happel-stadion 1992 efter den legendariske österrikiske tränaren.
 • Sverige har aldrig vunnit en landskamp i Wien, med fyra oavgjorda och tio förluster som facit.

Kort analys av Sveriges startelva

Enligt uppgifter från flera håll är det nedanstående startelva som gälleri det otroligt viktiga mötet mot Österrike. Janne Andersson hade många val att göra och därmed var det mycket osäkert hur startelvan skulle formeras. Nedan är en kort analys av lagdelarna för en startelva som Janne tagit ut.

I målet

Robin Olsen förväntas att som vanligt stå i det svenska målet. Han har erfarenhet från spel i internationella turneringar och förväntas vara en viktig pjäs för att hålla nollan. Bra på linjen men sämre i luften.

Försvaret

I försvaret förväntas Linus Wahlqvist Egnell, Isak Hien, Victor Nilsson Lindelöf och Martin Olsson ta plats. Denna backlinje har en kombination av erfarenhet och talang. Wahlqvist Egnell är relativt ny i landslaget på sin kant medan Martin Olsson är en veteran och på slutet av sin karriär. Nilsson Lindelöf har visat upp en stabilitet under våren i klubblaget och med Isak Hien bredvid sig med längd och fysik kan detta bli ett riktigt starkt mittlås.

Mittfältet

Mittfältet består av Mattias Svanberg, Samuel Gustafson, Albin Ekdal och Emil Forsberg. Svanberg förväntas spela till höger på mittfältet, medan Gustafson och Ekdal kommer att bidra med sin erfarenhet och bollkontroll på mitten. Emil Forsberg förväntas vara en nyckelspelare på sin kant med sitt driv blir han, som vanligt, en viktig del för anfallsspelet.

Anfallsparet

I anfallet förväntas Dejan Kulusevski och Alexander Isak ta plats. Båda är bra i djupled och bra på att hålla i bollen. Isak är dock som förväntas göra målen med sin fysik, längd och snabbhet. Kulusevski har dock en smartness och en förmåga att sätta andra spelare i bra lägen. Återigen ett par som kompletterar varandra bra. På bänken finns sedan målfarlige Viktor Gyökeres, som nätade senaste i EM-kvalet mot Azerbajdzjan, att slänga in.

Stor press på Sverige

Mötet mot Österrike på bortaplan är av yttersta vikt, för båda lagen. En förlust för Sverige skulle göra det mycket svårt för laget att kvalificera sig till EM i Tyskland. Och jag tänker att jag gör en längre analys av läget.

Österrike och Sverige kommer sannolikt att göra upp om en direktplats, bakom givna Belgien. Så här långt i kvalet har Sverige halkat lit efter Österrike som kryssade mot Belgien senast och tagit segrar dessförinnan. Sverige blev utskåpade av belgien för att sedan ta en förväntade Seger mot Azerbajdjan.

Förlorar Sverige nu mot Österrike så skiljer hela sju poäng. Vilket kommer att bara både en sportsligt, men också ett rejält bakslag mentalt. Ett sådant stort gap skulle innebära att Sverige inte har råd att tappa poäng mot de mindre nationerna och är piskade att ta poäng av både Belgien och Österrike. Så här tidigt i kvalet så kan mycket hända men det ger inga bra förutsättningar.

För Österrikes del är pressen också hög. Man har missat två raka EM och i kvalsammanhang behöver man ta segrar och poäng, speciellt mot konkurrenterna om direktplatserna. Så skulle Österrike förlora eller tappa poäng kan det leda till att man tappar lite av det momentum man byggt upp i kvalet.

Mitt speltips inför matchen

Givet alla förutsättningar så är det inte svårt att tippa annat än oavgjort. Två lag som är på nästan samma nivå kvalitetsmässigt och som har pressen på sig att inte tappa poäng, eller dvs ta poäng.

1-1 känns otroligt logiskt på alla sätt och vis. Men visst kan vad som helst hända så att det väger över ett mål hit eller dit. Men 1-1 blir ändå mitt slutliga speltips på matchen.

Båda lagen gör mål är jag inte helt övertygad om. Ralf Rangnick bygger gärna defensivt i svåra möten, vilket vi bland annat såg i United-sejouren. Litar på grundspelet och minimerar risker. Inte helt frånskilt hur Svenska landslaget kan se ut. Jag skulle säga att 1-1 ger bättre tillbaka än att chans på Båda lagen gör mål.

Odds från Unibet

Båda lagen gör mål ja/nej: 1,84 -1,93

Resultat 1-1: 6.40

Gå till Unibet

Fler odds >

Sammanfattning av mötet mellan Österrike – Sverige

Sammanfattningsvis så är detta en match som båda lagen verkligen vill vinna. Österrike har tappat en av sina stora stjärnor i laget men på hemmaplan behöver de ta poäng mot Sverige. Ett Sverige som också behöver ta poänget med tanke på hur kvalgruppen ser ut.