Pressat Sverige mot Italien

Pressen är stor på Sverige efter den minst sagt tunga premiärmatchen mot Irland i grupp E. Sverige fick ändå med sig 1-1 men nu är det Italien som står på tur, ett av de lag som imponerat mest i EM så här långt.

Det är knappt värt att gå in allt för mycket på Sveriges match mot Irland. Sverige fick med sig 1-1 utan ett enda skott på mål, det säger det mesta. Nu kan saker och ting bara att bli bättre och det måste man visa i fredagens möte mot Italien. Att ta poäng mot Italien är nästan ett måste och allra helst tre poäng.

Italien, som många räknat ut på förhand, stod för en imponerande insats mot Belgien och vann välförtjänt med 2-0. Bara en sådan sak att Italien sprang mest av alla lag under den första omgången talar för sig själv. Italien har en bra balans på laget med en, som vanligt, stabil defensiv med ett högt försvarsspel samtidigt som man var giftiga när man fick chansen offensivt.

Det som dock kommer bli en skillnad i denna match jämfört med Italiens möte mot Belgien är att Italien nu kommer att få föra spelet. Därmed kommer tempot inte vara lika högt och löpmeterna kommer därmed inte vara lika höga som i mötet mot Belgien vilket passar Sverige mycket bättre. Sverige har en tendens att spela bättre mot lag som är bättre och som för spelet, då man kan kontra till sig farliga chanser. Så det finns ändå en del som talar till Sveriges fördel.

Det som talar till Sveriges nackdel är att Italien är otroligt starka i defensiven och att de är starka på fasta situationer något som Sverige har haft problem med under kvalets gång.

Ändringar i Sveriges startelva

Sverige kommer att göra tre ändringar till mötet mot Italien. Först och främst så är Mikael Lustigs skada så illa att han missar hela gruppspelet och i hans ställe lär Viktor Nilsson Lindelöf ta plats. Hamrén kommer göra två ytterligare ändringar och bänka Oscar Lewickis till fördel för Albin Ekdal samt att Marcus Berg kommer att ersättas av John Guidetti, som gjorde ett bra inhopp mot Irland, på topp bredvid Zlatan.

Den förväntade startelvan mot Italien

Andreas Isaksson
Victor Nilsson Lindelöf, Erik Johansson, Andreas Granqvist, Martin Olsson
Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Kim Källström, Emil Forsberg
Zlatan Ibrahimovic, John Guidetti

Så kan Italien starta (3-5-2)

Buffon
Barzagli, Bonucci, Chiellini
Candreva, Parolo, De Rossi, Giaccherini, Florenzi
Pellé, Éder

Italien har revansch att utkräva

Detta Italien har givetvis inte glömt när Sverige och Danmark spelade 2-2 i EM 2004 vilket ledde till att Italien blev utslaget och att Sverige och Danmark istället avancerade till slutspelet. Man har inte heller glömt Zlatans klack i slutminuterna vilket innebar 1-1 i mötet mellan lagen, och som lev helt avgörande i slutändan. Ett uttåg som fortfarande är en nagel i ögat för italienarna och det pratas fortfarande om att Sverige och Danmark fuskade till sig 2-2 resultatet. Så vi kan räkna med ett motiverat Italien trots att man nu tagit de tre viktiga poängen man behöver för att kunna säkra avancemang.

Italien stor favorit

Detta har varit lite av skrällarna under dogsens mästerskap med många oväntade resultat, och så sent som på tisdagskvällen så vann Nordirland över Ukraina med 2-0, trots att Ukraina var storfavorit på förhand. Kanske kan Sverige rida lite på den vågen för om vi kikar på oddsen så är Italien solklar favorit.

Matchfakta England – Wales

Avspark: 15:00
Plats: Stadium Municipal de Toulouse
Kanal: SVT1
Livestream: C More Play, SVT Play